Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Nilsson: Vill du också bo i mögelstank på äldre dar?

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Skulle du vilja att dina föräldrar bor i bostäder med fuktskadade väggar, extrem mögellukt, myror inomhus och en utomhusmiljö som påminner om gamla tiders öststater? Eller skulle du själv vilja bo under sådana förhållanden på ålderns höst? I Örebro är detta ett faktum och det är tragiskt att det återigen avslöjas så grava missförhållanden inom äldrevården.

Våra reportrar, som fick en rundvandring i Vintrosahemmet, var skakade när de i veckan kom tillbaka till redaktionen. De berättade med sorg i rösten om den stickande mögellukten, om synliga fuktskador och trasiga dörrar. Om personal som äter allergimedicin för att kunna jobba  i lokalerna och om medarbetare som fått utslag i ansiktet av den usla miljön.

Vintrosahemmet rymmer totalt 34 lägenheter och fungerar bland annat som vårdboende för demenssjuka. Det är en kommunal verksamhet som i grunden är skattefinansierad. Byggnaden ägs av fastighetsbolaget Stenvalvet som givetvis har ansvaret för att lokalerna ska vara i ett bra skick.

Men kommunen har ett ansvar för vårdverksamheten och måste se till att den håller en godtagbar nivå. Det är inte värdigt att äldre och sjuka ska behandlas på det här sättet. Det är en skandal att det har fått gå så långt. Lokalerna borde varit utdömda för länge sen.

Det är märkligt att det ska krävas ett avslöjande av NA för att det ska hända något.

Allt blir ännu värre av att ingen verkar ta problemen på allvar. Tidigare låg det inre underhållsansvaret på kommunen. Nu ligger det på fastighetsägaren. Det verkar vara en ”skylla på varann”-situation om vem som ska åtgärda olika saker. Från politiskt håll verkar förhållandena ha varit okända vilket är förvånande med tanke på vad personal och anhöriga berättar.

När detta skrivs får jag veta att renoveringsarbeten har satts igång omedelbart. Det är märkligt att det ska krävas ett avslöjande av NA för att det ska hända något.

Det är bara ett drygt år sedan NA avslöjade missförhållandena på en avdelning på demensboendet i Elgströmska huset i Örebro. Äldre och dementa låg i kissvåta blöjor, patienterna fick inte äta sig mätta och vissa hade blivit utan medicin. Allt medan personalen handgripligen bråkade med varann inför patienterna. 

NA:s rapportering ledde till att hela personalen, 13 anställda, byttes ut inom ett par månader. Senare kunde NA även avslöja stora brister i vården på Tullbackagården i Nora. De boende hade smutsiga kläder, oklippta naglar, serverades möglig saft och låg i blöta blöjor. NA kunde också berätta att ansvarigt kommunalråd för äldrevården i Nora känt till missförhållandena under en längre tid. Det resulterade i att kommunalrådet senare fick avgå.

Äldre som har kämpat ett helt liv måste alltid bemötas med respekt av samhället.

Det som är bekymmersamt med alla dessa tre avslöjanden är att det visar på sprickor i den svenska välfärdsmodellen. Jag tror att de flesta har känt att i Sverige finns det ett tillräckligt skyddsnät för att gamla ska få hjälp när de inte längre klarar sig själva. Skandalerna visar att så inte alltid är fallet.

När det dessutom drabbar en svag grupp i samhället blir allmänhetens reaktion kraftfull. Äldre som har kämpat ett helt liv måste alltid bemötas med respekt av samhället. Det är inget någon kan tumma på. Varken fastighetsbolag eller politiker.