Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas Ekström och Johanna Koljonen

Annons

Att skriva en bok om en av Sveriges mest kända personer som många dessutom har en åsikt om är inte det lättaste. Att recensera boken är heller inte enkelt då prob-lemet ligger i att det är svårt att vara neutral när det kommer till bokens huvudperson. Det är nästintill omöjligt att inte väga in egna funderingar och åsikter kring en av de få svenska personer som är känd under bara sitt förnamn – Carola.

Andreas Ekström och Johanna Koljonen, som skrivit boken, berättar inledningsvis att de är stora fans som tagit sig an uppgiften där de djupt ingående berättar om fenomenet Carola som varit känd för den breda massan sedan 1983. Författarna har pratat med människor som på ett eller annat vis har någon form av relation med artisten eller människan Carola. Och det är just den biten som känns allra bäst.

Författarduon har gjort enormt välgjord research och det finns efter en första genomläsning ingenting att klaga på. Paret har bland annat intervjuat allt från branschkollegor från förr, exempelvis Lasse Holm och Bert Karlsson, pastor Ulf Ekman från Livets ord, musiklärare, fans och journalister. De har också noggrant tittat igenom gamla tv-sändningar och analyserat varenda liten del om hur Carola uppträdde, vad hon sade och framförallt hur folk uppförde sig i hennes närvaro.

I boken har de valt att varva kapitlen med små korta kommentarer från bland annat hängivna fans men också med utdrag från recensioner av både konserter och album. Ett bra sätt att lätta upp all fakta på ett intressant och lättsamt vis.

Det jag dock inte kan låta bli att fundera över är hur boken hade skrivits om den inte hade gjorts av fans. Men det är svårigheten när man tar sig an Carola. Åter igen, alla har en uppfattning om henne och precis som författarna tar upp i en del av boken så är det i stort sett ingen som nöjer sig med att endast säga ”hon är en bra sångerska”, det kommer oftast ett ”men”.

Men i vissa delar av boken blir författarnas fascination av Carola så uppenbar och lite för mycket. Däremot är valet av att inte prata med huvudpersonen överhuvudtaget väldigt bra och upprätthåller mystiken kring henne.

Jag får efter att ha läst ut boken ett annat synsätt på Carola och kanske kommer jag inte i framtiden ha samma starka negativa åsikter om henne. Det är otroligt intressant att få ta del av vissa bitar som hänt bakom kulisserna och även inse att det som skett under en lång tid är ren och skär mobbing mot en person som tydligen borde tåla det, hon är ju offentlig – ingen främling.

Annons