Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andreas oroas av dåliga skolresultat

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Andreas Brorsson har snabbt tagit ett rejält kliv uppåt på Socialdemokraternas valsedel. En blygsam 15:e plats 2010, har i år blivit till en framträdande andraplats. Detta är andra delen i NA:s intervjuserie om nya namn på valsedeln.

– Jag har alltid varit samhällsintresserad och länge tänkt engagera mig, berättar Andreas Brorsson.

Det dröjde dock till 2006 innan Andreas tog kontakt med Socialdemokraterna. Han började gå på medlemsmöten och fick så småningom allt större politiska uppdrag. Nu är han partiets andra namn på höstens valsedel. Partiet har i dag 22 mandat i Kumla och samarbetar med Vänsterpartiet.

– Skolfrågan är viktig för mig. Jag har själv barn som går i och ska börja skolan. Resultaten sjunker och det måste bero på något. Jag tror inte barnen är mindre begåvade i dag, utan vi har minskad möjlighet att lära ut. Vi måste vända utvecklingen.

De politiska uppdragen på 40 procent kombineras med jobbet som fastighetsmäklare i eget företag.

– Jag gillar att jobba, och jobbar mycket.

Det blir inte mycket fritid men när han väl är ledig umgås han med vänner och familj, åker skidor och ägnar sig åt barnens aktiviteter.

– Företagande är förstås också viktigt för mig. Vi politiker måste exempelvis se till att vi har bra infrastruktur och att det finns områden där företag kan bygga.

Om byggsatsningarna:– Många av de här fastigheterna byggdes på 60- och 70-talet. Nu måste de renoveras för att de ska kunna användas, det är naturligt och nödvändigt. När det gäller exempelvis demensboendet vet jag sedan socialnämnden att demens ökar, och det behövs ett bra boende som passar den vården.

Om JN-gymnasiet:– Jag tror på att driva det vidare efter den omorganisation vi gjort. Det är en fördel att ha utbildning nära och bygg och fordon är områden där man lätt får jobb. Kostnaden har vi oavsett var eleverna går. Men visst hade man större förhoppningar om JN när det startade.

Om konsultutredningar:– Utredningen av skolan är precis klar, så den har vi inte sett resultatet av än. Men när socialförvaltningen utreddes har vi gått från ett underskott till ett överskott. Vi har vänt en negativ utveckling, så utredningen ledde till något bra. Det är lätt att bli hemmablind som politiker och tjänsteman.

Om Kumlas vision:– Jag brinner mycket för visionen, även om statistiken säger att vi bara kommer nå cirka 23 800 år 2015. Vi måste ändå ha det som mål och våga ta satsningar. Badhuset är ett exempel, som skapar arbetstillfällen och lockar folk. Om man satsar på boenden och fritid, kan fler flytta hit. Då kan vi också satsa mer på skola och äldreomsorg, vi får en symbios.