Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Angelägen skattebetalare slapp frågor om svartarbete

Annons

Jag var på skattemyndigheten i Lindesberg den 21 mars. Kunden före mig, en medelålders invandrare, behövde hjälp med inkomstdeklarationen. Han visades fram till en skärm och fick hjälp av skattemyndighetens personal att fylla i uppgifter.

Namn personnummer, adress. Det visar sig att mannen inte finnes registrerad som arbetare och inte betalat skatt. Varpå mannen säger:

”Jag har jobbat över ett år”.

”Har du anställningsbevis, lönespecifikation, med mera?”, frågar personalen.

”Nej”, svarar mannen.

”Hur får du lön då?”

”I handen, kontant.”

Här borde det ha ringt en klocka hos skattanställde att detta kanske rör sig om svartarbete. De hjälper mannen att skriva upp allt som han ska kräva av sin arbetsgivare: anställnings intyg. lönespecifikation med mera.

Men nu till det värsta. Inte en enda gång frågar skattmasen Var jobbar du? De hälsar mannen välkommen åter och skickar iväg honom.

När de nu får allt serverat på ett fat borde de väl för bövelen reagera. Inte på mannen han var ärlig och ville ha hjälp men på att arbetsgivaren inte verkar ha rent mjöl i påsen.

”Ilsken skattebetalare”

Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel