Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aniara invigde gemensam graffitivägg

I torsdags invigdes den nya väggmuralen – ett gigantiskt graffitikonstverk – i konstrummet Aniara. Det här är början på fler konstprojekt av unga i det offentliga rummet.

Annons
Grafittivägg. Fredrik Danielsson från projektet Aniara och Mark Andersson från projektet Artkod presenterade den nya graffitiväggen i Aniaras lokal på torsdagen.

HALLSBERG. Allt började i höstas när Aniara, som är en konstverksamhet för unga, hade en workshop tillsammans med konstprojektet Artkod i Örebro. Artkod är ett länsprojekt som ägs av Konstfrämjandet Bergslagen, ABF och Kulturhuset i Örebro och finansieras av Allmänna arvsfonden. Syftet med projektet är att ge unga möjlighet att uttrycka sig och påverka det offentliga rummet. Ett sätt att göra det är genom graffiti.

– Vi märkte ganska snabbt när vi började att de unga som är med här ville nå ut med sin konst, säger Mark Andersson, konstpedagog.

Tio personer började gemensamt skissa på hur väggen skulle se ut. En av deltagarna är Fredrik Danielsson.

–Jag inspirerades av savannen, där vargen lever, likväl som i våra trakter. Den symboliserar också ett berg, berättar Fredrik.

I rummet intill har Charlie Haldén just påbörjat nästa graffitimålning, inspirerad av dataspelsvärldar.

Aniara kommer fortsätta samarbeta med Artkod kring graffiti.

– Aniara och Artkod har fått en förfrågan från kommunen om vi vill utsmycka en vägg utomhus i offentlig miljö. Diskussioner pågår, berättar Mark Andersson.

Ny väggmålning. Charlie Haldén vill fortsätta måla väggmålningar och har påbörjat en i Aniaras omklädningsrum. En påhittad värld inspirerad av spel, säger Charlie.
Annons