Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmäler jäv i upphandling

Lekebergsalliansen i kultur- och bildningsnämnden vill ta fram ett upphandlingsunderlag för privata aktörer att driva HVB hem. Socialdemokraterna är emot detta. Frågan kan komma att avgöras i kommunfullmäktige. Redan nu anmäler ordförande Håkan Söderman (M) att han kan vara jävig.

Håkan Söderman säger att Lekebergsalliansen inte har tagit ställning till om det ska drivas i privat eller kommunal regi. Det handlar om ett HVB hem, hem för vård- eller boende, för Lekebergs asylsökande ensamkommande barn och unga. Upphandlingsunderlaget är i första hand utformat för att  privata aktörer. Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 29 april ställde därför oppositionsrådet Kjell Edlund (S) en enkel fråga till Håkan Söderman (M), ordförande i kultur- och bildningsnämnden:

”Kommer ni att utreda möjligheten att driva ett HVB hem i egen regi”? Edlund menar att många kommuner i läner driver hem i egen regi med mycket goda resultat.

– Jag fick inget svar så jag är inte nöjd. Det Håkan pratade om var upphandlingsunderlaget, säger Edlund.

Håkan Söderman och Alliansen tycker inte att det finns någon vinst för barnen i att kommunen driver ett boende.

– Och det viktigaste är att det blir bra verksamhet för barnen, menar Söderman.

Under måndagen möttes kultur- och bildningsnämndens arbetsutskott. Alliansen vill att nämnden föreslår kommunstyrelsen att i sin tur föreslå kommunfullmäktige att fastställa ett upphandlingsunderlag. Därefter ska kommunfullmäktige ge nämnden i uppdrag att teckna avtal med den som vinner upphandlingen.

Ledamoten Anette Andersson (S) har en annan uppfattning.

– Vi har sagt nej till underlaget och tycker det är väldigt konstigt att inte Alliansen vill utreda frågan.

Håkan Söderman förklarar också att han anmält jäv i frågan och därför inte deltog i beslutet i arbetsutskottet. Vice ordförande Annica Zetterholm (C), fick ta över klubban i stället.

Söderman berättar att han är ordförande i föreningen Caravan club i Örebro län.

Caravan club har ett samarbete med entreprenören Jimmy Hoppe som bland annat äger Gillersklack och driver asylboende i Gärdshyttan. Jimmy Hoppe är en av de fyra privata intressenter som varit i Fjugesta för att sondera terrängen inför att eventuellt starta ett privat HVB hem här.