Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Ågerfalk (L): Kedjan kan brista – patienter med covid 19 är inte de enda som behöver vård

En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk. Så är det. Det finns många talesätt som vi använder utan att egentligen tänka över vad de betyder.

Om en kedja belastas allt mer, kommer den att brista i den länk som är svagast. Kanske är det materialet som är svagt. Kanske är det svetsfogen. Kanske har den legat ute, oanvänd och rostat lite olika på olika ställen.

Privatlivet förändras när jobb försvinner eller arbetsplatser och skolor stänger.

Just nu ser vi ett samhälle som belastas allt mer. Det gäller på många olika områden. Privatlivet förändras när jobb försvinner eller arbetsplatser och skolor stänger. Näringslivet förändras när företag får problem för att efterfrågan på just deras varor eller tjänster dalar. Sjukvården förändras när plötsligt många fler än vanligt behöver intensivare vård.

Det finns en risk att en del av samhällets kedjor kommer att brista under denna märkliga tid. Alla företag kommer inte att klara sig. Barn och vuxna kommer att må och fara illa, ibland med livslånga sår i själ och hjärta, när vardagen plötsligt inte längre är vardag.

Men sjukvården får inte brista. Sjukvården får aldrig vara den svagaste länken.

De som behöver vård för covid-19 är inte de enda som behöver vård just nu.

I hela Sverige sliter i dag medarbetarna inom vården med att försöka att på bästa sätt ta hand om de människor som behöver mer eller mindre vård. Deras vanliga vardag är inte heller någon dans på rosor. Men nu är det värre för många. De som behöver vård för covid-19 är inte de enda som behöver vård just nu. Alla de ”vanliga” sjukdomarna är kvar. Många olyckor likaså. Även om vi stängt samhället och bett människor att hålla distans, så har inte de andra sjukdomarna stängt eller olyckorna accepterat att hålla distans till oss människor.

Det är tungt för många. Vi som sitter i olika ledningsfunktioner för vården kräver ibland orimligt stora insatser av våra medarbetare. Men vården måste fungera. Vården får aldrig vara den svagaste länken.

... men vi kan förhoppningsvis hitta en samsyn just kring sjukvårdens centrala roll och vad vi behöver göra för att stärka den länken ...

En gång kommer covid-19 att vara historia. Men när den akuta delen av denna kris är över, så återstår så mycket att göra för att värna sjukvården för framtiden. Som politiker tror jag att vi, över partigränserna, måste orka fokusera än mer på det viktigaste vi har att leda och prioritera bort det andra. Visst kan vi slåss mot varandra om vad vi ska prioritera bort, men vi kan förhoppningsvis hitta en samsyn just kring sjukvårdens centrala roll och vad vi behöver göra för att stärka den länken i välfärdssamhällskedjan:

Fler händer i vården. Kompetens på rätt plats. Digitalt när det går. Bättre löner för att värna de som redan är våra medarbetare och för att locka fler att bli. Kanske färre uppföljningar som leder till mindre administration som frigör resurser för den patientnära vården. En insikt om att det faktiskt behövs sängar och vårdplatser på våra sjukhus. Ett nyvaknat intresse för de andra sjukhusen i länet, och vad som är styrkor och svagheter med centralisering och decentralisering av vården. Och så vidare.

Vård, skola och omsorg. En del länkar får aldrig brista. Det är vår uppgift att se till så att de inte gör det.

Tillsammans.

Anna Ågerfalk

Oppositionsråd i Region Örebro län (L)