Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Ågerfalk (L): Nu blir det mobila vårdteam – men varför dröjde det?

Regionen startar mobila team där vården ska nå äldre personer som har svårt att ta sig till vårdcentralen. De mobila teamen ska också, i samverkan med länets kommuner, vara en förstärkning av hemsjukvården. Det är bra.

Det märkliga är bara att det tagit sådan tid. Förslagen har funnits sedan länge. Redan för fem år sedan föreslog jag mobil vård. För att nå de mest sjuka äldre och personer med funktionsnedsättning, som har svårt att komma till vårdcentralen. Men det förslaget röstades ned.

Det är inte alltid vi i oppositionen har bäst lösning på alla problem. Men det omvända gäller också.

Socialdemokraterna valde i stället att satsa på en sjuksköterskebuss som skulle erbjuda förebyggande vård. Nu har bussen inte nått sitt syfte och kommer läggas ned.

Det är inte alltid vi i oppositionen har bäst lösning på alla problem. Men det omvända gäller också. Det är inte alltid majoriteten, speciellt Socialdemokraterna, har rätt lösning på de problem de själva varit med och skapat. När man har varit i ledningen så länge som Socialdemokraterna varit för vården i Örebro län, gäller det att både kunna fatta beslut och vara öppen för idéer utifrån.

Tyvärr fungerar det sällan så. I stället för öppenhet handlar det om att stänga dörrar. I stället för beslutskompetens handlar det om långbänkar.

När vi föreslog mobil vård, var det inget nytt. De fanns redan i Uppsala läns landsting och fungerade väl. Så varför skulle de inte fungera i Örebro?

I det perspektivet kan besluten kring mobil vård fungera som ett avskräckande exempel. När vi föreslog mobil vård, var det inget nytt. De fanns redan i Uppsala läns landsting och fungerade väl. Så varför skulle de inte fungera i Örebro? Var det för att förslaget kom från Liberaler? Var det för att Uppsala då styrdes av Alliansen och inte av socialdemokraterna? Var bilden av det egna partiet viktigare än omsorgen om patienterna?

Beslutskompetens handlar om att våga fatta obekväma beslut och stå för dem. Det handlar om att prioritera mellan olika viktiga frågor. Som om det är viktigare att allt ska ske inom offentlig sektor, oavsett om det är bra eller dåligt för patienterna, än om man ska kunna öppna vården för fler utförare. Eller om man ska starta välbeprövade mobila team för nära möten med patienterna, eller i stället hitta på något eget bara för att man inte kan låta oppositionen få rätt.

Sjukvården kommer att både behöva mer pengar från staten, och effektivisera sitt arbete de kommande åren.

Just nu så står regionledningen mitt uppe i ett arbete där det handlar om att kunna göra mer och bättre vård för mindre pengar. Region Örebro län är inte ensamma i det. Sjukvården kommer att både behöva mer pengar från staten, och effektivisera sitt arbete de kommande åren. Då gäller det att man kan fatta beslut.

Men kan regionledningen det? Allt tyder i dag på att det inte är så. Samtidigt som underskotten ökar, verkar viljan att presentera konkreta förslag att minska. Hur ska Socialdemokraterna hantera detta? Frågorna är många: Hur vill ni organisera sjukvården? Hur vill ni ha det med länets tre sjukhus? Hur ser ni på behoven av löneökningar för sjuksköterskor samtidigt som resurserna är knappa? Vad kan ni prioritera bort? Vilka förslag från andra regioner tänker ni ta upp och genomföra?

Men under tiden har vården haft sämre kvalitet än vad den kunnat ha ...

De mobila teamen är bra, oavsett om de kommer nu eller för fem år sen. Men under tiden har vården haft sämre kvalitet än vad den kunnat ha samtidigt som det kostat pengar som borde lagts på annan vård. Det är en politisk lyx vi inte har råd med.

Anna Ågerfalk

Oppositionsråd i Region Örebro län (L)