Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna blir skolambassadör för EU

Anna Börjel utbildas till länets skolambassadör för EU. I december presenterar hon sin projektplan för 2011 på Rosenbad i Stockholm.

Sammanlagt 25 lärare i samhällskunskap, varav Anna är en, utbildas just nu till skolambassadörer för EU.

– Med utbildningen ska jag sedan kunna vara en tillgång för skolorna i Örebroregionen, med ett primärt arbetsområde i Hällefors och sekundärt i övriga regionen, berättar Anna.

Anna är lärare i samhällskunskap på Hällefors folkhögskola. Bakom satsningen på EU-skolambassadörer står regeringen, EU-parlamentet samt EU-kommissionen.

Det Internationella programkontoret driver satsningen. Målet är att öka kunskapen om EU och förbättra dialogen mellan EU:s institutioner och dess medborgare. EU-pengar har avsatts och medlemsländerna har kunnat ansöka om projektpengar. Totalt 19 länder har sökt pengar. Sverige satsar sina projektpengar på att utbilda och fortbilda samhällskunskapslärare. Andra länder har valt andra sätt för att nå ut med EU-kunskaperna i sina länder.

– Vi är en första pilotomgång av lärare som utbildas till skolambassadörer. Eventuellt utbildas ytterligare ett gäng lärare nästa år.

I utbildningen ingår bland annat besök till Bryssel, Luxemburg och Strasbourg. Den 9-10 december avslutas kursen på Rosenbad där samtliga blivande skolambassadörer ska presentera en projektplan för 2011.

– Jag ska sedan vara en resurs till främst skolor och lärare om hur man till exempel kan söka pengar för utbytesprojekt och kunna hjälpa till med att informera om vilka möjligheter EU ger för fortbildning av pedagoger. Att bli skolambassadör för EU är inte lika med att vi ska EU-frälsa andra människor, men vi vill synliggöra alla möjligheter som faktiskt finns i och med vårt medlemsskap i EU.

Via hemsidan www.eukunskap.se ska alla skolambassadörer få en egen sida där de presenterar mer konkreta uppgifter om vad de kan hjälpa till med samt kontaktuppgifter.

– Alla vi blivande skolambassadörer har redan träffats och bara det att få möta 24 andra samhällskunskapslärare med lika stort EU-intresse som jag har är verkligen berikande. Vi utbyter massor av kunskap om hur man kan jobba med EU-frågor på skolorna och mitt kontaktnät i ämnet ökar hela tiden.

– Jag känner även att mitt arbete om EU på skolan redan har blivit tydligare. På Hällefors folkhögskola har vi även diskuterat att föreslå styrelsen att starta en allmän linje med EU-profil.

Av de skolambassadörer som utbildas är två från folkhögskolans organisation och övriga är gymnasielärare.

FAKTA:

Internationella programkontoret för utbildningsområdet är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Syftet med myndighetens verksamhet är att stärka kvaliteten i svensk utbildning genom att ge förutsättningar för människor att delta i internationellt samarbete.