Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Jansson

Annons

Det är medeltidsvecka i Visby och staden har som vanligt förvandlats till ett gigantiskt Skansen med allsköns pseudohisoriskt tingeltangel, detta i förening med ett måhända oskansenaktigt supande.

Anna Jansson fångar detta väl i ”När skönheten kom till Bro”, men har zoomat in på en krets lajvspelare som huserar i Sankt Clemens ruin nattetid, med ett spel kring en gåtfull dubbelgrav i ruinen, ett ungt par som på 1100-talet blivit brutalt mördade. Ledaren för spelet är Botel, en osteolog som för en uppsats undersöker gravens gåta.

Anna Jansson bygger alltid sina kriminalromaner på en dikt av Nils Ferlin och den här gången är det ”När skönheten kom till byn” ur Goggles. ”Skönheten” är i detta fall den sextonåriga Malva, och för henne finns naturligtvis både ”törne och galla”, för hon försvinner gåtfullt efter en initiationsrit i spelet där hon tillbringat en natt i graven.

Kriminalinspektör Maria Wern som får försvinnandet på sin lott finner att det är intrikat sammanvävt med rollspelet, och detta får också en speciell dimension för henne eftersom hon förälskat sig i en man som deltar i spelet, en ny man att sukta efter i stället för kollegan Per.

Det som speciellt ger den här romanen nerv är de – som alltid hos Anna Jansson – plågsamt väl fångade vårdmiljöerna, men framför allt de psykologiskt väl fångade lajvspelarna, deras svårigheter att skilja på verklighet och fantasi, deras sätt att låta en drömd tillvaro kompensera en trivial verklighet. Det finns inte så lite av Nils Ferlins anda över detta, och då i synnerhet hos bokens egentliga huvudperson, den halvmisslyckade Botel. Hans detektivarbete för att lösa det gamla mordfallet och samtidigt fallet med Malvas försvinnande intresserar mer än Maria Werns polisarbete, infekterat som det är av hennes tröttsamma problem med männen.

PS. Men får jag läsa EN ENDA kriminalroman till om folk som blir instängda i källare tror jag att jag kreperar! Nog är det väl lite Blyton-varning i detta grepp? DS.