Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna vill ta plats

Med mottot ”Ingen kommer ihåg en fegis” ska 32-åriga Anna Magnusson ta plats i politiken i Nora. Som andranamn på Kristdemokraternas lista hägrar en plats i kommunfullmäktige.
– Vill man ta plats måste man bestämma sig för att ta plats, säger Anna.

Anna Magnusson sticker ut. Som ung kvinnlig företagare med nya idéer är hon långt ifrån standardbilden av en kristdemokratisk politiker.

– Jag har inte varit med så länge i politiken och tidigare var jag inte alls intresserad, säger Anna. När jag bestämde mig för att engagera mig visste jag inte vilket parti som låg mig närmast, men ganska snart insåg jag att kristdemokraternas familjepolitik passade mina värderingar. Men jag sticker nog ut tack vare min ålder och mitt kön.

Nu vill hon ge politiken en plats i livet. Utifrån sin egen situation som företagare och mamma hoppas hon kunna ta en plats i Noras kommunpolitik.

– Prio ett är Noras framtid, säger hon. Mina hjärtefrågor är hur vi ska få folk att flytta till Nora, turismen och såklart familjepolitiken. Tyvärr är det ju så att Nora dör lite på vintern och det är det vi behöver göra något åt.

Nytt språk

Trots att hon är novis i politiken är Anna införstådd med att hon nu måste lära sig ett nytt språk med ett tålmodigt väntande.

– Jag är verkligen en entreprenör och jag har alltid massor av idéer, säger hon. Jag har alltid tyckt att saker måste gå snabbt, men jag har förstått att det kan ta tid när det handlar om politiska beslut. Det känns frustrerande, men jag måste väl gilla läget.

Kvinnor hennes målgrupp

Anna Magnusson tror att kvinnor i hennes egen ålder är hennes stora målgrupp i valet.

– Jag tycker verkligen att familjen ska få bestämma över sitt eget liv, säger hon. Alla ska få bestämma själva.

Beredd att förändra

Allt hon tycker och säger finns inte med ens i det finstilta i KD-programmet, men det stör inte Anna Magnusson, som i så fall är beredd att försöka förändra även där.

– Kristdemokraternas politik på riksplanet är lite mossig, säger hon utan att blinka. Jag anammar inte allt som partiet står för. Och lokalt är det inte så stor skillnad. Men såklart är det vägen till målet som skiljer oss åt.

Men Anna är beredd på allt vad det kan innebära att försöka förändra såväl sitt partis politik som arbetssättet i lilla Nora.

– Lite drömmer jag om riksdagen, säger hon. Och vill man ta plats måste man bestämma sig för att ta plats. Hittills i livet har det jag bestämt mig för gått bra, jag brukar landa med fötterna ned som en katt. Så bestämmer jag mig för riksdagen så …