Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annorlunda marknad för sexköp

Annons

Vem har ett intresse av att uppmuntra unga kvinnor att bli ”SugarBabes”? Sättet som den så kallade dejtingsajten Sugardaters medverkar till att skapa en ny och delvis annorlunda marknad för köp av sex är både utstuderat och motbjudande. Genom en reklamkampanj utanför bland annat Chalmers i Göteborg så uppmuntrades studenter (kvinnor) som inte har studielån att dejta äldre män med god ekonomi, ”SugarDaddy”, för att finansiera sina studier.

Reklamen visades tillsammans med en bild av en lättklädd kvinna som håller på att klä av sig. På webben finns det råd för hur unga kvinnor ska bete sig: ”Som en SugarBabe måste du inte bara ha förmågan att attrahera de rika utan även att behålla och förbättra din förmåga att knyta band till människor som är rika.”

Den här typen av sexistiskt trams och snedvridna bild av kvinnor verkar vara hämtat direkt från medeltiden.

Det finns även tips för de rika männen: ”Kvinnor behöver mer än att bli roade och underhållna eftersom de inte har tid eller kraft för att sitta med alla stora beslut och ta hand om alla problem själva”. Den här typen av sexistiskt trams och snedvridna bild av kvinnor verkar vara hämtat direkt från medeltiden.

Det finns flera likartade dejtingsajter som sysslar med liknande förmedling som verkar vara förklädd koppleriverksamhet, något som är olagligt. För 18 år sedan, 1999, tog riksdagen beslut om att införa förbud mot sexköp men det är också förbjudet att förmedla detta. Att kriminalisera sexköparen men inte den som säljer var ett aktivt sätt att sätta fokus på den som är i maktöverläge.

När S-Kvinnor, Socialdemokratiska Kvinnoförbundet, fick vetskap om dejtingsajterna och dess verksamhet så valde vi att polisanmäla dessa för koppleri alternativt anstiftan till brott mot sexköpslagen.

När S-Kvinnor, Socialdemokratiska Kvinnoförbundet, fick vetskap om dejtingsajterna och dess verksamhet så valde vi att polisanmäla dessa för koppleri alternativt anstiftan till brott mot sexköpslagen. En förundersökning har påbörjats men i skrivande stund är det för mig okänt om det lett till något åtal eller ej. Om detta läggs ned så kommer vi arbeta för en lagändring.

Förra veckan kom en rapport som visade att Sverige toppar jämställdhetslistan för 2017 inom EU och det är något som alla i vårt land borde vara tacksamma för. Det är genom politiska beslut med avskaffande av sambeskattning av familj, rätten till abort och preventivmedel, utbyggd barnomsorg med maxtaxa, äldreomsorg och en generös föräldraförsäkring som vårt samhälle blivit mer jämställt. Det har i sin tur inneburit att synen på kvinnor och män förändrats över tid och från att kvinnor varit beroende av en man för sin försörjning är kvinnor idag självständiga individer.

Vi tar det för självklart att unga kvinnor studerar för att sedan ta klivet ut i yrkeslivet, börja arbeta och kunna bidra till sin egen försörjning.

Vi tar det för självklart att unga kvinnor studerar för att sedan ta klivet ut i yrkeslivet, börja arbeta och kunna bidra till sin egen försörjning. Så därför ställer jag åter frågan, i vems namn och intresse försöker man få unga kvinnor att prostituera sig under sin studietid? Vilken förvriden människosyn präglas man av när man tycker att rika män ska kunna köpa unga kvinnor för sitt eget höga nöjes skull?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons