Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu behövs kontanter i Sverige

Kontanthanteringen i Sverige är på upphällning. År 2025 är kontanterna borta! Vilken regering har vi som borde stå för jämlikhet, men i stället kommer minst en miljon människor att stå utanför betalsystemet med kontanter i Sverige om bara fem år! Ingen jämlikhet alls?

Jag förstår inte hur det kan ha gått så snabbt i Sverige. Andra europeiska länder uppmuntrar betalning med kontanter. Jag var i Wien förra året och där fick man rabatt i flera affärer om man betalade kontant. Nere i U-Bahn i Wien fanns långa rader med telefonautomater för kontanter. När såg vi det i Sverige senast?

Det är faktiskt inte bra att vara först med allt! I ”broschyren Om kriget kommer” står det att man ska ha kontanter hemma. För vilket ändamål om ingen kan ta emot? Vet inte den vänstra handen vad den högra gör?

Att betala med kontanter och ha kontanter i plånboken är ett sätt att hålla ordning på sina finanser – i mikroformat. När pengarna tar slut i plånboken är de slut. Att handla med kort eller swisha fordrar mycket mer av den som betalar på det sättet. Den kunskapen har de flesta inte.

Hur ska barn lära sig pengars värde? Spara i spargris är väl inget för barn längre? Som farmor och mormor brukar jag ge bort några tior till barnbarnen när vi ses. De blir glada, men kanske inte längre, när de inte får handla för pengarna.

Det är inte bara äldre som ställer sig på tvären. De enda som till fullo kan uppskatta övergången till digitala betalningar är väl ”buset” som får lättare förtjänta pengar på det viset. Rån och stöld av kontanter borde försvinna, men till vilken glädje, då det ersätts med hackers och liknande verksamhet.

Mycket bra ledare i NA den 24 juli, skriven av Evelyn Schreiber.

Heja Evelyn och Björn Eriksson med Kontantuppropet!

Kerstin Forssén

Vintrosa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel