Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu fler ansluts till fibernätet

Runt 1300 hushåll i Hällefors och Nora kommer att erbjudas fiberanslutning. Ett pilotprojekt i Örebro län med satsning på ytterligare utbyggnad där dessa orter är först ut .- Detta är otroligt viktigt för utvecklingen i dessa kommuner, säger Lars Örtlund, it-chef på Hällefors kommun.

- Vi har jobbat stenhårt för detta, säger it-chef Lars Örtlund  som är mycket nöjd med det steg som nu tas i utbyggnaden med fibernätet i norra delen av Örebro län.

- Detta innebär att vi kommer att uppnå EU:s mål att 90 procent av alla hushåll ska vara anslutna innan 2020. Här ligger vi dessutom långt fram sett till hela landet, säger Örtlund.

Ks-ordförande Annalena Jernberg (S) säger att fiberutvecklingen är nödvändig.

- Strategiskt viktigt med tanke på det läge Hällefors befinner sig i. Nu tas viktiga steg för att utveckla landsbygden. För framtiden är detta en av flera avgörande steg. En närhet till omvärden skapas, säger Jernberg som tror detta kan utgöra en styrka för orter som Hällefors nu och i framtiden.

Enligt Örtlund handlar detta om en satsning på minst 36 miljoner kronor, där pengar från Jordbruksverket är en viktig del.

Det är ett år sedan som en avsiktsförklaring tecknades mellan Teila och Örebro landshövding Maria Larsson samt kommunledningarna i nu aktuella kommuner. Utgångspunkten var att med gemensamma krafter jobba för att ge samma möjligheter till fiberanslutningar på landet som städer, utan större prisskillnader.

- Tillgången till bredband är en demokratifråga, säger landshövding Maria Larsson som anser att alla, oavsett var man bor och verkar, ska ha tillgång till samhällets digitala tjänster.

- För landsbygden är det extra viktigt, tillägger Maria Larsson och pekar på att här inte finns samma möjligheter jämfört med städer. Utbyggnaden är enligt Larsson också viktig med tanke på såväl bostadsbristen i landet som landsbygdens utveckling.

Detta är ett pilotprojekt där människor som bor på landet, där hushållen ligger glest, ska kunna få tillgång till hög teknologi. Först ut är Hällefors och Nora.

I Hällefors är det 14 områden som ska byggas ut, i Nora 6 områden. Här kommer boende att erbjudas att ansluta sig till ett öppet fibernät. Detta gäller såväl fast boende som fritidsboende i områdena.

Ju fler som hänger på och tackar ja till fibernät desto lägre blir anslutningskostnaderna. Uppgörelser som känns igen sedan tidigare. 

Arbetet utgår från något som kallas Örebro-modellen vilket är en samverkan mellan stat, kommun och privata aktörer. Länsstyrelsen kartlägger tillsammans med Telia möjligheterna. Företaget Fibergruppen med säte i Norrköping, söker bredbandsstöd av EU och Länsstyrelsen. Utbyggnaden av fibernätet genomförs av Fibergruppen. Därefter sker en utförsäljning till Skanova som tar över ansvar för drift och underhåll av nätet.

Denna kampanj ska inledas denna vecka och pågår till fösta veckan i augusti. Informationsmöten kommer att hållas i respektive ort. I Hällefors Folkets hus 1 juni med start klockan 16, i Nora på Biografen 2 juni med start klockan 16. Mötena är öppna för alla som är intresserade.

- Genom samarbetet kan vi nå längre ut och till fler. Går piloten i Nora och Hällefors bra tittar vi gärna vidare på övriga kommuner i länet, säger Linda Hernström, ansvarig för fiberaffären på Telia.

Lars Örtlund i Hällefors säger att det är en viktig etapp som nu tas, men han och övriga som jobbar med fiberutbyggnaden tänker redan nästa steg.

- Absolut. Vi är inte klara med detta. Det finns fler områden, de som kanske hamnat lite mitt emellan, som vi också ska ha med på vagnen, säger Örtlund.

Aktuella områden

Hällefors: Silvergruvan, Björksjön, Finnhult/Gäddsjön, Rombohöjden/Hjulsjö/Södrahyttan, Älvestorp Grängen/Grängeshyttan, Kärvingeborn/Älgviken, Rockesholm, och Lugnasälven-Skafviken. Totalt ca 600 hushåll.

Nora: Sången, Bovik/Bergmanshyttan, Yxe, Grecksåsar och Viker/Bengtstorp. Totalt ca 700 hushåll.