Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antalet hemlösa i Örebro borde vara noll

316 personer var hemlösa i Örebro kommun under 2009. Hemlös är inte liktydigt med en person som sover i trappuppgångar eller offentliga toaletter.
 

Många hittar tillfälliga boenden hos vänner och släktingar. Det gäller att hitta sovplats en dag i taget.

Inte desto mindre det ett allvarligt socialt problem. Antalet hemlösa i Örebro kommun borde vara noll.

Visst kan missbruk vara en orsak till att en person blir bostadslös. Men det finns också en rad andra skäl, allt från spelberoende till psykiska sjukdomar.

Sverige har, liksom de flesta andra europeiska länder, ett skyddsnät. Ingen ska behöva svälta. Alla ska ha tak över huvudet.

Men det är inte alldeles lätt att tillämpa den principen. För det måste finnas ett personligt ansvar. Hyresvärden måste kunna vräka den som inte betalar hyran. Banken måste kunna kräva att få in räntor och amorteringar på bolån. Vräkningar och exekutiva auktioner måste vi leva med. Men det måste också finnas ett hållbart system som ger människor en andra chans. Att ha blivit vräkt från sin bostad får inte leda till en evig avstängning från bostadsmarknaden.

Visst skulle vi kunna ha ett system där den som prioriterar bort hyran får skylla sig själv – och lämnas åt sitt eget öde.

Men så vill vi knappast ha det. Dels av medmänskliga skäl – det är ingen sympatisk tanke att med berått mod se till att ett antal människor tvingas leva ett liv där de inte vet om de har mat för dagen. Dels för att alla har ett intresse av att det finns ett skyddsnät. Utan skyddsnät skulle vi få ett samhälle som blir alltför tudelat. Det skulle bli höga stängsel och vaktbolag vid vissa bostadsområden. Vi skulle få ”kåkstäder” där människor som inte kan försörja sig själva bor. Så vill vi knappast ha det.

Örebro har ett system med övergångslägenheter. En person som blivit vräkt får en chans att visa att han eller hon kan göra rätt för sig. Och socialförvaltningen garanterar att hyran betalas. Det är en vettig modell. Men antalet övergångslägenheter räcker inte. Den bristen borde kunna avhjälpas. En före detta hemlös som betala hyran i tid är trots allt en god affär för oss alla – inklusive hyresvärden.