Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anteckningar från eleverfick lärarna att slå larm

Matematikläraren Jenny Ahinko kunde bara inte strunta i ryktet om fusk. Hon bad att få se elevernas anteckningar. De var slående lika uppgifterna i nationella proven.

Jenny Ahinko är inte lärare på Mikaelskolan, men fick höra rykten att allt inte stod rätt till med övningsuppgifterna Klass 9A-eleverna fått före nationella provet.

Som matematiklärare blev hon bekymrad, och ännu mer bekymrad blev hon när hon fick se några av 9A-elevernas anteckningar från lektionen då övningarna delades ut.

– Övningsuppgifterna och uppgifterna på nationella provet var nästan identiska. Det verkade så skumt och jag ville kolla med andra lärare om de såg samma sak som jag såg, berättar Jenny Ahinko.

Hon vände sig till en kollega på en annan Örebroskola, matematikläraren Anders Eriksson. Han gjorde samma bedömning.

– Övningarna Stavros gett eleverna var osannolikt lika de som kom på nationella provet, säger han.

Båda arbetskamraterna blev skakade. De visade övningsuppgifterna och nationella proven för fler kollegor och alla reagerade på likheterna.

Då bestämde sig de båda lärarna för att slå larm. De talade med Aftonbladet i måndags och med NA på onsdagen.

– De nationella proven är den enda nationella bedömningsgrunden för betyg som finns kvar. Därför är det så viktigt att allt går rätt till, säger Jenny Ahinko.

Anders Eriksson håller med:

– I tider när det talas om att professionalitet hos lärare och att det kan bli tal om att lärarna ska få lön efter vilka resultat de uppnår tycker jag att det här är extra allvarligt, säger han.

Båda matematiklärarna understryker att de säkert tror att Stavros Louca är en duktig pedagog, och att de överlämnar till skolmyndigheterna att avgöra om det rör sig om fusk.

– Vi vill berätta om vad vi sett därför att vi tycker att det är så pass allvarligt om det skulle vara så att det handlar om något annat än en slump, säger Anders Eriksson.