Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antirasister fixerade vid ras

Slopa kollektiva identiteter i den officiella statistiken. Det föreslår statsvetarna Demker och Johansson Heinö på DN Debatt.

SCB för inte statistik på varken etnicitet eller religion, men däremot släpar begreppet ”utländsk bakgrund” kvar som ett förlegat eftermäle. Demker och Johansson Heinö föreslår därför att vi – precis som resten av Europa – i stället ska nöja oss med att redogöra för invånarnas medborgarskap och födelseland.

I en replik som publicerades i går föreslår Karim Jebari, doktorand i filosofi på Kungliga Tekniska Högskolan, att uttrycket ”utländsk bakgrund” ska ersättas av rasregistrering, och menar att det skulle leda till en ”statistisk revolution”. Ja, du läste rätt – ras.

Rasbiologin är ett omfattande och mörkt kapitel i historien, där allt från skallindex till Carl von Linnés människoraser har gett upphov till slaveri såväl som världskrig. Forskningsframsteg har gjort det möjligt att göra upp med historien en gång för alla – några biologiska raser finns det inte. När Karim Jebari nu åter visar intresse för människoraser är det i stället i termer av ras som social konstruktion. Och han är inte ensam.

På Mångkulturellt centrum i Botkyrka kommer det från och med i höst att finnas ett forskningsnätverk för ”svenska kritiska ras- och vithetsstudier”, finansierat av den statliga myndigheten Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd. Människor rasifieras redan av sin omgivning, och det måste vi förhålla oss till, menar rasförespråkarna. Men frågan är då hur dessa raser ska delas in? Och vem ska få makten att göra det?

Att vissa antirasister är lika angelägna om att tala om ras som de mest hårdnackade rasisterna är ett resultat av en alltför kollektiviserande blick. Det är verkligen beklagligt, för antirasism handlar om att frigöra individer, inte att låsa fast dem i nya och oföränderliga kollektiv.

Att återanvända rasbegreppet – om än med nytt innehåll – är och kommer aldrig att bli en legitim antirasistisk strategi. Framför allt inte för en liberal antirasist.