Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen finns ett kyrkoråd

Efter två avbrutna möten lyckades det nyvalda kyrkofullmäktige i Nora bergslagsförsamling välja ett nytt kyrkoråd sent på onsdagskvällen. Och som väntat blev det Posk-ledamoten Peter Bernövall som valdes till kyrkorådets ordförande.

Annons

Problemen har varit många innan kyrkofullmäktige i Nora bergslagsförsamling på onsdagen lyckades välja ett nytt kyrkoråd – något som skulle ha varit gjort redan förra året. Sven-Gunnar och Niina Hoffstedts beslut att efter valet välja att inte rösta med Vår kyrka, på vars lista de blivit inröstade i kyrkofullmäktige, och istället lägga sina röster på Posk, har upprört och gjort beslutsprocessen problematisk.

När kyrkofullmäktige på onsdagen återupptog det möte man två gånger avbrutit var dock alla inblandade överens om vad som formellt gäller och ett nytt kyrkoråd kunde väljas.

Dock inte utan protester. Vår kyrkas talesman Ralph Arenrud accepterade valet av nytt kyrkoråd, men var tydlig i hur illa han tyckte om valprocessen.

-Jag anmäler en reservation, sade Arenrud. Inte mot någon enskild person, utan mot den fördelning som blivit resultat efter kyrkovalet i september.

Ralph Arenrud fick stöd i sin reservation från övriga ledamöter i Vår kyrka och menade att makarna Hoffstedts mandat borde tillhöra Vår kyrka och inte Posk, något som skulle ha omfördelat maktbalansen i kyrkofullmäktige till socialdemokraternas och Vår kyrkas fördel.

-Jag kan förstå det resonemanget men det är ju inte konstigare än att en röst på socialdemokraterna är en röst på moderaterna eftersom socialdemokraterna och Vår kyrka samarbetar, som en anonym ledamot uttryckte sig.

Kyrkofullmäktiges ordförande Jens-Mikael Larsson hade en delikat uppgift att slussa valberedningsnämndens förslag mot övriga förslag och efter utdragen omröstningsprocess kunde äntligen ett nytt kyrkoråd ändå väljas. Valberedningsnämnden föreslog sedan Eija Ahonen Pettersson som ordförande, men Posk-ledamoten Peter Bernövall var slutligen den som vann omröstningen med 15 röster mot 14.

Exakt hur majoritetsförhållandet i kyrkorådet ser ut kan dock inte sägas. Vardera två mandat från före detta Järnboås- och Vikers församling, som inte tillsatts via kyrkovalet, kan stjälpa Posk-majoriteten.

Annons