Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen tillbaka på Kullgatan

Lindesberg.Efter flera års diskussioner om den usla arbetsmiljön på Kullgatan har huset äntligen blivit renoverat. Nu pågår inflyttningen för fullt.

Det råder en febril aktivitet i den gamla fabriksbyggnaden. ”Flyttgubbarna” bär lådor och möbler i en väldig fart in i lokalerna, och ropar ibland ut ett nummer.

– 53 står det här. Vart ska den?

Arbetshandledaren Anita Johnsson, som också bär på grejer åt olika håll, vet besked om vilket rum som har rätt nummer.

Det är väl genomtänkt med numreringen, för det är mycket som ska flyttas in på 2 300 nyrenoverade kvadratmeter i två våningar.

Fem olika verksamhetsgrupper plus kontorspersonal håller på att ta plats.

På Kullgatan har kommunens socialförvaltning dagverksamhet för ett 60-tal personer med funktionshinder eller annat behov av anpassad arbetsplats.

Utdömda lokaler

Lokalerna dömdes ut av Arbetsmiljöinspektionen för sex år sedan och sedan april 2009 har renoveringen pågått. Kostnaden är cirka 20 miljoner kronor.

Ethel Andersson, enhetschef för dagligverksamheten, visar runt och räknar upp en lång rad förbättringar: ramp, rullstolshiss, fler enskilda smårum, ventilation, utsug vid bandsågen, fräscha kök, kaklade duschar, täta fönster ...

Olika färger

Alla utrymmen är målade i olika färger för att markera varje avdelning, dessutom är det olika färg på olika typer av dörrar. Allt är genomtänkt och tydligt för funktionshindrade av skilda slag.

– Det är väldigt förvandlat. Visst känner man igen sig, men ibland får man tänka till om var man är, säger Ethel Andersson.

Under renoveringstiden har de olika verksamheterna varit utlokaliserade på olika ställen. Meningen var att de skulle flytta tillbaka vid nyår, men en vattenläcka i november fördröjde arbetet. Flera nyrenoverade rum förstördes då och allt sköts fram en månad. Men nu är det klart, och om ett par veckor ska alla vara igång på sin nygamla arbetsplats.