Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apoteken byter ägare

Apoteken i Lindesbergs kommun står inför ett ägarskifte. Den 8 februari byter Lejonet i Lindesberg ägare och fjorton dagar senare, den 22 februari, är det dags för apoteken i Fellingsbro och Frövi.

Det kan dock dröja ytterligare en tid innan kunderna märker någon skillnad. Nya skyltar ska upp ute och inne. I butikerna handlar det främst om förändringar i det receptfria sortimentet.

Hanteringen av receptbelagda mediciner kommer att fungera som tidigare. Något som samtliga berörda apotekschefer betonar. Det blir inte heller någon konkurrens på de receptbelagda läkemedlen. De priserna sätts av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och ska vara lika på alla apotek. Konkurrensen sker på övriga varor och service.

– Det är viktigt att tala om att det kommer att vara samma personal som möter kunderna. Skillnaderna blir bland annat i hur skyltarna ser ut och att vissa egenvårdsprodukter byts mot andra, säger apotekschef Helene Sandell på apoteket Lejonet i Lindesberg.

Hon garderar sig för att allt kanske inte hinner bytas innan den 8:e.

Många skyltar ska bytas

Lejonet och apoteket i Storå har köpts av Apoteket Hjärtat. Det senare ett bolag som bildats av riskkapitalbolaget Altor för att köpa in och driva apotek.

Apoteken i Frövi och Fellingsbro har köpts av Kronans Droghandel som har finska Oriola som huvudägare. Kooperativa Förbundet äger 20 procent av Kronan.

– Vi har 170 apotek över hela landet som ska få nya skyltar och vissa förändringar i sortimentet. Det säger sig självt att det är svårt att ange någon exakt tidsplan, säger informationschef Andreas Roslund på Kronans Droghandel.

– Vi börjar byta skyltar redan i början av februari och det kommer också att bli en förändring i sortimentet. Det är ju meningen att det ska synas att det är nya ägare, säger han.

Varken Peter Ratkay på apoteket Svanen i Fellingsbro eller hans kollega Gunbritt Svensson på Svalan i Frövi ser några problem med ägarbytet.

– Det är alltid spännande med något nytt. Det är en blandning av undran och nyfikenhet, säger Gunbritt Svensson.

Ser fram emot ägarbytet

Peter Ratkay påpekar precis som sina kollegor att det inte kommer att bli så stora förändringar för kunderna.

– Det är viktigt att kunderna känner igen sig.

Hur blir det då för personalen?

– Det är samma personal och jag fortsätter som apotekschef. Jag ser fram emot ägarbytet med viss förväntan och är samtidigt övertygad om att det kommer att bli bra, säger Helene Sandell.

Hennes kollega i Frövi säger samma sak, men tillägger att med nya ägare kommer också annan personalpolitik. Men vad det eventuellt innebär vet hon inte.

Och kunderna?

– Det är samma krav på oss nu som tidigare. Personalen är kvar och de nya ägarna är kompetenta och erfarna, säger Helene Sandell.

Apoteket på lasarettet kommer att vara kvar hos nuvarande Apoteksbolaget.