Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Appar" och videochatt

I SOS Alarms Örebrobaserade larmcentral pågår just nu utvecklingen av framtidens larmtjänster. I första hand är det förbättringar för personer med hörselskador när det gäller att kunna larma 112, som är under utveckling.

Annons

- Det är ett EU-projekt vi håller på med som heter ”Reach 112”, berättar Gunnar Bergström på SOS Alarm, nationellt ansvarig för 112-frågor i Sverige.

Reach 112 är ett omfattande projekt, som påbörjades 1 juli. Fram till årsskiftet ska en grupp utvalda personer med funktionshinder testa användarvänligheten i ett nytt system, som går ut på att kunna larma SOS via videokameran i till exempel mobiltelefonen.

Trepartssamtal

- Det blir ett trepartssamtal i bild- och chattformat. Samtalet går via en teckenspråksförmedling, som tolkar samtalet och översätter det till personalen på larmcentralen, säger Gunnar Bergström.

I dagsläget kan personer med hörsel- och talrelaterade funktionshinder använda sig av texttelefon, och även en sms-tjänst för att kunna larma SOS Alarm. Men SOS Alarm räknar med att endast runt 2000 användare registrerat sig för denna tjänst. Det finns emellertid runt 100 000 människor med hörsel- och talrelaterade funktionshinder i Sverige.

Bättre bedömning

- Sms-tjänsten har inte utvecklats som vi hade tänkt. Om Reach 112 slår väl ut – så kommer den funktionaliteten att helt ersätta sms-larmen, säger Gunnar Bergström.

Gunnar Bergström menar att det är väldigt värdefullt att kunna se olycksplatsen och den personen som larmar, för att kunna göra en bättre bedömning av situationen.

- Tanken är att detta också i ett senare skede kommer kunna användas även av personer utan funktionshinder. Vi har också planer på att utveckla ”appar” till mobiltelefoner för att lättare kunna larma SOS.

Komplexa teknikstrukturer

Just nu är projektet bara i en uppstartsfas. Gunnar Bergström berättar att det krävs en helt ny teknisk plattform för att kunna bygga ut och etablera systemet i Sverige.

- Det är oerhört komplexa teknikstrukturer som behöver utvecklas. Vi räknar med att kunna börja utvecklingen av detta under nästa år, men det kommer dröja ytterligare några år innan det är fullt tillgängligt, säger Gunnar Bergström.