Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är Frövifors Bruks glansdagar över?

Jag tror att alla företag och verksamheter har sin glansperiod. Om Frövifors Bruk haft sin, får väl framtiden utvisa. Själv har jag haft förmånen att arbeta på ”bruket” och följt dess utveckling under många år! Att ingå i ett statligt ägande eller privat, spelar ingen roll för mig! Det viktigaste är hur verksamheten sköts, att man tillverkar bra säljande produkter och att man utvecklar medarbetare. Självklart också med plusresultat!

Jag tycker att Frövifors Bruk gått från ett pappersbruk borta i Frövi som ”bara” luktade illa, till att bli en riktigt supermodern processindustri där man kände sig stolt att arbeta i! Hade själv förmånen att få jobba med kompetens och personalfrågor, men med förflutet i processen. Frövifors Bruk behövde som företag inte skämmas för sig, utan med sitt framgångsrika recept skapade man ett populärt företag att arbeta i!

Att Frövi skulle säljas, var alla på det klara med, men vem skulle köparen bli? Hemlighetsfulla Korsnäs blev ”ett” med supermoderna Frövi. Det är bra att bli uppköpt, men arbetsmiljön blir oftast negativ. Att folk får sluta blir oftast följden. Ja, precis så kändes det! Fick själv ta mig riktigt i kragen för att ställa om till det konservativa tänkandet och hierarkiska arbetssätt! Men det var bara att anpassa sig …

Ett resonemang som en anställd alltid kommer fram till är: – Man får vara tacksam att bruket finns kvar och inte läggs ner, då skulle hela orten gå omkull?

Tacka för det att man blir lojal! Ett annat sätt är att skapa en ”sträng atmosfär”. Säger du emot, får du på pälsen! Genom detta förhållningssätt leder du personalen till tystnad. – inte fan vågar man säga emot, då kan man ju få sparken!

Det är naturligtvis bra att få in chefer som ”morrar”, men i slutändan blir dessa förlorare. För folk är inte dumma och den personliga utvecklingen på arbetsplatsen anses väldigt viktig. Vem vill ha chefer som bara bestämmer, man kan väl tänka själv?

Med Billeruds intåg i organisationen kommer det i repris. Men som sagt, vi får hoppas på att Frövifors Bruks glansdagar inte varit!

”NBP”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel