Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är primärvården till för funktionsnedsatta?

Annons

Aktivitetsersättning kan erhållas av den som, under minst ett år, inte kan arbeta heltid på något arbete på arbetsmarknaden på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning samt den som söker ska vara mellan 19 och 30 år och vara försäkrad i Sverige. Det är Försäkringskassan som betalar ut denna ersättning efter ansökan.

När Försäkringskassan ska ompröva ett sådant tillstånd måste den funktionsnedsatte eller sjuke inkomma med nytt läkarintyg. Detta intyg ska uppvisa att besvären är kvarstående och fortfarande gör så att personen inte kan arbeta på den reguljära arbetsmarknaden.

Ett flertal av dessa patienter har själva inte insikt om sina problem och kan komma med felaktiga påståenden om sig själva.

Det är nu som primärvården kommer in i ärendet. Läkare på vårdcentralen är de som ska utfärda intyget efter undersökning och samtal. Vid läkarbesöket kan det, för många med utvecklingsstörning och eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, vara svårt att med ord berätta om sina problem.

Om läkaren har för lite kunskap om funktionsnedsättningen eller sjukdomen patienten är drabbad av kan det uppstå missförstånd och intygen blir inte rätt skrivna.

Ett flertal av dessa patienter har själva inte insikt om sina problem och kan komma med felaktiga påståenden om sig själva. Detta har skett i några kända fall och har medfört att Försäkringskassan nekat personen aktivitetsersättning. Då har den funktionsnedsatte eller sjuke fått mycket sämre ekonomi och måst söka försörjning hos kommunen.

Det handlar om att funktionsnedsatta och personer med utvecklingsstörnings ska kunna få ha samma rätt till ett bra bemötande som andra i samhället.

För att få detta stöd får man inte heller äga något av större värde. Alla har inte heller någon anhörig som kan följa med dem på läkarbesöket och se till så att denne blir rätt bemött.

Liberalerna anser det som viktigt att läkare som behandlar patienter med funktions-nedsättningar och utvecklingsstörning har kunskap om deras problem så att intygsskrivandet blir rätt. Om inte läkaren har denna kunskap så måste det finnas någon annan med denna kunskap på vårdcentralen så att bemötandet sker på rätt sätt. Det handlar om att funktionsnedsatta och personer med utvecklingsstörnings ska kunna få ha samma rätt till ett bra bemötande som andra i samhället.

Pia Delin

Liberalerna, Funktionella liberalers ambassadör i Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons