Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslösa kan få arbete med skogsplantering

 
Coronaviruset i Örebro län
Visa alla artiklar

Nu blir jag heligt förb----d, på programmen Sverige i dag och Lokala nyheter. På kvällen, tidsdagen den 14 april, ondgjorde sej representant för skogen att det inte fanns tillgänglig personal för vårens skogsplanteringar. Dessa har i normalfallet utförts av billig utländsk arbetskraft. Skogsbolagen använder sig av entreprenörer som ombesörjer detta. LRF har tidigare flaggat om samma problem för sina säsongsarbeten. Möjligt, framkom i tv-programmen, kommer ett flygplan till Örebro med arbetskraft i slutet av april. Eftersom polacker och deras grannländers arbetare förmodligen inte flyger hit, kommer detta eventuella plan från Asien. Är det OK i dessa tider?

Dagligen permitteras och sägs upp tusentals Svenska arbetare. Vad gör arbetsförmedlingen, för man bara statistik och beklagar. Sätt igång arbeta, ta tag i möjligheten få folk i arbete tillsammans med skogen och även LRF. Starta med omedelbar verkan snabbkurser i skogsplantering, även böndernas gröna näring. Skogsstyrelsen borde vara part i detsamma, eller slutade man med skogsvård när man tog bort ordet vård i namnet.

På min tid hette det Skogsvårdsstyrelsen, jag började min skogliga bana där som planteringsförman. OK, Svensk arbetskraft blir förmodat något dyrare och har större krav på kojer och dylikt men detta måste vara överkomliga problem. Likaså att inte facken sätter ”käppar i hjulen”. Med min bakomliggande erfarenhet vill jag tro att stor del av uppsagda eller permitterade människor, av båda könen, framförallt de med utländsk härkomst skulle nappa på möjligheten att ”dra åt skogen” eller fälten. Till 1:a Maj bör allt vara klart och under kontroll. Känns lockande ”skaka loss” mitt sedan längre tid tillbaka vilande företag Miljöskog.

Rolf Gunnarsson

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel