Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljöverkethar inspekterat

Arbetsmiljöverket har genomfört ett par inspektioner inom den kommunala omsorgen och har synpunkter på dokumentering av riskbedömningar.
– Vi måste se allvarligt på kritiken, säger omsorgsnämndens ordförande Daniel Frisk (S).

Annons

I våras genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion på ett gruppboende och hade synpunkter på rutiner kring riskbedömningar i arbetet med och hos de boende. Arbetet ska omfattas av arbetsgivarens skyldighet att undersöka arbetsmiljön och bedöma arbetsmiljöriskerna.

Oklart om alla kände till

– Rutinerna finns klarlagda, men det var oklart om alla i peronalgruppen kände till dem fullt ut. Det är allvarligt om detta inte fungerar. Vi måste kunna möta och förebygga innan tillbud sker. I detta är dokumentation viktigt för att kunna upptäcka eventuella mönster, säger Daniel Frisk.

Numera är riskbedömningar och handlingsplaner en stående punkt vid arbetsplatsträffar.

Även kommunens rehab-avdelning på Björkhaga har inspekterats och Arbetsmiljöverket talar om brister kring bland annat riskbedömningar av faktorer som kan påverka personalens arbetsmiljö, förebyggande smittspridning samt anmälan av olycksfall, ohälsa och tillbud. Kommunen ska ge svar före 30 oktober om åtgärder som ska vidtas.

Annons