Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetstillstånd kan stoppa Bedoya från spel i Rangers

I träningslandskampen mellan USA och Brasiliens fanns Glasgow Rangers på plats för att studera Alejandro Bedoya. Men om övergången till Skottland skulle bli ett faktum kan ÖSK-amerikanen stöta på problem – med att få arbetstillstånd.

ÖSK-mittfältaren Alejandro Bedoya fick chansen från start när USA träningsspelade mot Brasilien. Bedoya fick spela i 67 minuter innan han blev utbytt i 2–0-förlusten.

På läktaren satt Glasgow Rangers Ally McCoist och studerade Bedoya, något som tyder på att den skotska storklubben är intresserad av mittfältaren. Samma dag bekräftade även klubben att man lagt bud på två spelare. Om den ena är Bedoya vill Magnus Sköldmark, ansvarig för spelarförsäljningar i ÖSK, inte säga.

Ung och lockande

– Jag vill inte kommentera det, men att klubbar är intresserade av Bedoya förvånar mig inte. Han är en ung och duktig spelare med landslagsmeriter, och sånt lockar naturligtvis andra klubbars intresse, säger han.

Huruvida det blir en övergång till Glasgow Rangers för Bedoya är än så länge bara spekulationer. Klart är i alla fall att det skulle innebära vissa svårigheter i fall den skotska klubben bestämmer sig för en affär.

– Det är snåriga regler i Storbritannien när det gäller att få arbetstillstånd för icke-europeiska spelare. Det försvårar det hela, medger Magnus Sköldmark.

Uppfyller inte krav

För att en fotbollsspelare ska få arbetstillstånd i Storbritannien krävs i första hand att vederbörande, de senaste två åren, har spelat minst 75 procent av sitt lands tävlingsmatcher. Bedoya uppfyller inte detta då matchen mot Brasilien var hans blott tredje landskamp i karriären.

Dock finns det andra faktorer att kringgå reglerna med.

– Att Alejandro är ung och lovande är definitivt till hans fördel. Eftersom att han inte uppfyller kraven på antal landskamper så måste man övertyga kommittéen, som godkänner arbetstillstånden, att han är en framtidsman som kommer göra avtryck i ligan han ska spela i.

– Om det skulle bli något med Rangers så tror jag, ur den aspekten, att Bedoya skulle ha bra möjligheter att få ett arbetstillstånd. Men visst krävs det en del.

Cesena och Brescia ute efter Porokara

En annan ÖSK-spelare som det ryktas om är Roni Porokara, som inte kommer att förlänga sitt kontrakt som går ut efter säsongen. Det senaste spåret är italienska Cesena och Brescia, nykomlingar i serie A, som fanns på plats för att studera anfallaren när Finland träningsspelade mot Belgien under onsdagen.

– Mitt kontrakt med ÖSK går ut efter säsongen. Vad som händer sedan vet jag inte, säger Porokara till finska tidningen Ilta-Sanomat.

Andra stjärnor som fått problem med arbetstillstånd i Storbritannien:

Ronaldinho

2001 visade Arsenal intresse för brasse-stjärnan som då hade imponerat stort i sin brasilianska klubb Gremio. Flytten sprack på grund av att han inte fick något arbetstillstånd i England.

Brad Friedel

USA-målvakten fick under 1990-talet avslag tre gånger från fotbollförbundet. Till sist fick han sitt arbetstillstånd när han skrev på för Liverpool 1997.

Jozy Altidore

Lagkamrat med Bedoya i det amerikanska landslaget. Missade i fjol ligapremiären, när hans Hull mötte Chelsea, eftersom att han inte fått klart med sitt arbetstillstånd. Situationen löste sig till slut, efter många om och men.

McDonald Mariga

Den förre Helsingborg-spelaren var i vintras nära en övergång från Parma till Manchester City. Övergången stoppades av att det engelska förbundet som inte beviljade honom något arbetstillstånd.

Afonso Alves

Gjorde stor succé i både Örgryte och Malmö FF i början av 2000-talet. Gick till Heerenveen 2006, och året efter ville Manchester City värva brassen. Inget arbetstillstånd gjorde att affären gick om intet. Till slut löste det sig när Afonso skrev på för Middlesbrough 2008.

Sammanställning: Anders Svensson