Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Året som gått förräddningstjänsten

Räddningstjänsten i Kopparberg kan nu lägga fjolårets händelser i arkivet. Med 108 utryckningar i bagaget kan de konstatera att 2009 går till historien som ett lite speciellt år.

Annons

– Fem av de larmade olyckorna hade en dödlig utgång. Att ett av dessa larm var en brand där en person omkom är mycket ovanligt, konstaterar Hans Hellström, brandförman vid räddningstjänsten i Kopparberg.

Av de fem olyckorna med denna tragiska utgång var två trafikolyckor (en på riksväg 50 i höjd med Klacken och en vid Vasslasjön), två drunkningsolyckor (en i Norrsjön och en i Norra Hörken) och en villabrand i Ställdalen.

Totalt sett inträffade 13 trafikolyckor. De flesta olyckor med lastbilar, norrut utmed riksväg 50.

– Vi hade ett otäckt tillbud i Björksjön med skolbussen som kolliderade med tåget. Där var dock utgången lycklig, säger Hellström.

Tio av fjolårets larm var så kallade bygdebränder, vilket inkluderar allt från soteldar till villabränder. Ett av larmen rörde en brand i Lövåsen, utanför Kloten. När räddningstjänsten kom till platsen kunde de konstatera att fem byggnader i stort sett brunnit ner till grunden. Ett annat larm rörde branden i Ställbergs rökeri, vilken totalförstörde rökeriet.

– Den sista maj brann det på Alstrom i Ställdalen. Den branden kunde ha slutat riktigt illa, men tack vare automatlarmet kunde vi snabbt vara på plats och släcka elden.

Till skillnad från 2008 då räddningstjänsten formligen gick på knäna på grund av alla skogsbränder var fjolåret ett riktigt bra år. Till anteckningarna kan läggas endast en skogsbrand och en gräsbrand. Det ihärdiga regnandet under sommaren är orsaken.

Sett till antalet utryckningar, 108 stycken, går fjolåret till historien som ett ”normalår”. Förhoppningen är så klart även att 2010 ska bli ett bra år. Hittills i år har räddningstjänsten ryckt ut på nio larm, bland annat en lägenhetsbrand soteld.

– Jag ser fram emot ett år med så lite jobb som möjligt, konstaterar Hellström.

Hellström vill gärna passa på att varna för soteldar, vilka har en förmåga att bli fler när minusgraderna blir färre och lufttrycket därmed lägre.

– Se till att ha bra drag i skorstenen. Snålelda inte och använd torr ved, säger han.

– Se också till att tina upp frusna vattenledningar på ett riktigt sätt. Använder man öppna gaslågor kan värmen snabbt sprida sig utmed rören och orsaka en brand. Använd istället exempelvis trasor med varmt vatten.