Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets avslöjanden visar att journalistiken är bättre än någonsin: ”Det granskas som aldrig förr”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

 När Dagens Nyheter avslöjade den så kallade kulturprofilen för nästan exakt ett år sedan blev det startskottet för en turbulens som satt Svenska Akademien i rejäl gungning. I ett stort reportage anklagade 18 kvinnor mannen för trakasserier och sexuella övergrepp. Avslöjandet slog ned som en bomb och har resulterat i att en akademi rasat ihop inför en hel världs ögon. Inte oväntat fick reportern bakom avslöjandet, Matilda Gustavsson, ta emot Stora Journalistpriset i veckan när landets bästa reportrar prisades i Stockholm.

Årets nomineringar till Stora Journalistpriset visar att journalistiken kanske är bättre än någonsin tidigare. Visst talas det om mediekris och tidningsdöd men det är inte innehållet det är fel på. Snarare är det affärsmodellen som inte lirar längre med människors ändrade mediavanor. Årets nomineringar visar att det grävs och granskas som aldrig förr runt om i Sverige. Och de riktigt stora avslöjandena gör stor och viktig skillnad direkt. Avslöjandet om kulturprofilen har resulterat i att ett Nobelpris har ställts in och kulturprofilen är dömd för våldtäkt. Snacka om att göra skillnad!

Det blev också åtta miljarder kronor dyrare än vad det var tänkt.

I torsdags hade vi läsarträff på redaktionen i Kumla. En av många besökare var Sten Gustafsson, numera pensionerad snickare. Hans leende var extra stort just för att hans dotter Anna var nominerad till Stora Journalistpriset. Världen blev plötsligt ännu mindre när jag berättade att jag skulle närvara vid utdelningen samma kväll. Anna Gustafsson jobbar på DN och har tillsammans med Lisa Röstlund avslöjat flera stora skandaler kring bygget av Karolinska sjukhuset i Stockholm. Det är inte bara världens dyraste sjukhus. Det blev också åtta miljarder kronor dyrare än vad det var tänkt. De båda DN-journalisterna har också avslöjat jäv och stora tekniska problem i samband med sjukhusbygget. Anna var givetvis lite dämpad över att inte få Stora journalistpriset men sken upp som en sol när jag berättade om mötet med hennes pappa på morgonen.

Vad fan får jag för pengarna?

Den tredje nomineringen till ”Årets avslöjande” var den så kallade Paradisläckan. Den bygger på 13 miljoner läckta dokument som visar hur storföretag och mäktiga personer i olika länder har placerat kapital i skatteparadis för att undgå att betala skatt. Också ett fantastisk bra jobb som fick ordföranden i Svenskt Näringsliv Leif Östling att avgå efter att han avslöjats i härvan och efter att han ifrågasatt varför han ska betala skatt i Sverige ”Vad fan får jag för pengarna?” Ett extremt klantigt uttalande.

De tre nominerade avslöjandena är ett bevis för att journalistiken behövs. Den är en hygienfaktor i samhället och viktig för att avslöja brister, jäv och missförhållanden. På NA har vi gjort flera granskningar i år som gjort stor skillnad. En läsare definierade vårt avslöjande om brister på Vintrosahemmet med orden ”Journalistik som får saker att hända”. Det är det allt handlar om. Att granska, avslöja och göra skillnad.