Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets dagstidning 2017 – Örebroprofiler om prisets betydelse

Ledande Örebropersoner kommenterar i dag veckans vinst för NA som Årets dagstidning 2017.
– Det är förstås en fjäder i hatten att vi har en tidning som hålls högt i branschen, säger Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro.

Annons

Enligt Kenneth Nilsson behöver både Sverige och Örebro ha en bra journalistik, vilket han tycker att priset visar att Örebro har.

– Vi behöver ha redaktioner som vågar jobba enligt traditionella metoder trots debatten som finns om pk-media. Det behövs att det finns redaktioner som står kvar och som står upp för det. Det här priset indikerar att juryn tycker att NA gör det.

Han vill lyfta fram att det är viktigt att komma ihåg att dagspressen är under hård press.

– Mediekonsumenter är kräsna. Både svensk politik och tidningsutgivarna har att vinna på att diskutera hur vi upprätthåller förmågan att ha en fungerande lokaljournalistik.

Även Stina Storm, vd på City Örebro, lyfter fram betydelsen av en lokal nyhetskanal.

– Att vi behöver ha en lokal nyhetskanal som granskar och som når ut i regionen är jätteviktigt, så det inte bara är köpta medier. Gratistidningar i alla ära, men de är kompletterande, säger hon och fortsätter:

– Speciellt i tider när vi pratar om falska medier är det viktigt med journalister.

Hon ser fram emot att följa NA:s utveckling framöver.

– Det är klart att förändringsarbetet som NA som går igenom, med till exempel plusaffären, bara just har påbörjats. Det kommer att vara spännande att se var NA är om ett år.

Örebrokompaniets turiststrateg Björn Fransson inleder med att gratulera NA innan han går in på prisets betydelse.

– Vi jobbar ju för stadens utveckling i många avseenden och då är det viktigt med en lokaljournalistik, både som en granskare och som en kanal som rapporterar om vad som händer.

Han konstaterar att i en så pass stor stad som Örebro kan det vara lätt att lokaljournalistiken tas för given.

– Men det är svårt att tänka sig en värld utan NA. Allt positivt som händer för NA är positivt för Örebro. Men det är också viktigt att det finns resurser att rapportera om det lokala, jag hoppas att priset kan hjälpa er på NA att visa att det krävs resurser.

Precis som Björn Fransson vill Maria Larsson, landshövding i Örebro län, gratulera personalen på NA.

– Jag vill säga ett jättestort grattis till alla medarbetare och alla läsare. Att bli utsedd till årets dagstidning i en tid när människors medievanor förändras så snabbt innebär att man som tidning har lyckats att anpassa sig, säger hon och fortsätter:

– Grattis hela Örebro också, att ha en bra och offensiv dagstidning är en viktig hörnsten i en demokrati.

Precis efter prisutdelningen kommenterade Per Bowallius, vd för Mittmedia som äger NA, priset i NA:s livesändning.

– Det är jättetungt. Det är ett helhetspris för allt det som NA står för. Jag tycker att NA personifierar och visar på ett bra sätt hur man ska jobba som lokalmedia. Det är ett välförtjänt pris.

Motiveringen till att NA fick priset Årets dagstidning 2017: "Nytänk och utveckling överallt - dag efter dag, steg för steg. Det digitala styr och print tar över bollen. Lyhörd dialog med publiken och annonsörerna skapar innehåll och nya lösningar på alla plattformar. Communitykänsla och kunskap om sociala medier betalar sig. Utrikesbevakning, granskning, politisk debatt och kvarterskoll visar bredden i en lönsam affär. Årets Dagstidning 2017 tar aktiv del i lokalsamhället och förmår nyttja alla sina styrkor i kontakten med marknaden och blir en influencer i sin breda målgrupp."

Läs också chefredaktörens krönika: Från stark glädje till svår sorg

Fler nyheter:

"De lyckades ändå inte – Stockholmarna gav inte efter för terroristernas vilja"

Örebropoliser har åkt till Stockholm för att hjälpa till efter terrordåden

Martin med vänner samlade in pengar till nödställda

Annons