Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets humanist i Örebro

Årets Humanistpris går till Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson.
– Hans ansvarstagande i debatter och hans beredvillighet och engagemang har vägt tungt i utmärkelsen, säger Fredrik Idevall, ordförande i Humanisternas Örebroavdelning.

Sedan NA publicerade Muhammed-karikatyrerna i augusti 2007 har Ulf Johanssons deltagit i mängder av debatter och föreläsningar kring yttrandefrihets- och demokratifrågor

– Det är ett hedrande pris och jag uppskattar särskilt att de tycker att jag tagit mitt ansvar, säger han.

Fortfarande, efter flera år, är Ulf Johansson ute och föreläser om demokratifrågor.

– Senast på Grävseminariet i helgen. Första året var väldigt intensivt, sen lugnade det ner sig men det senaste halvåret har det blivit aktuellt igen. På en månad har jag varit ute och föreläst tre gånger.

Vilken är den viktigaste demokratifrågan, tror du?

– Yttrandefriheten. Om man inte släpper in människor så kan det bli ett bubblande under ytan som riskerar att grupper gör sig själva till martyrer. Det är alltid bättre med öppenhet.

Ur motiveringen:

”Ulf Johansson valde att sätta fart i en debatt som engagerat många och som saknar enkla svar. Han har dessutom tagit stort ansvar för sitt beslut genom att med öppet sinne aktivt delta i den debatt han startat.”

Det är tredje gången som Humanistpriset delas ut i Örebro. Första året fick Jeanette Rapp priset och förra året Örebro läns landsting, berättar Fredrik Idevall, som är väldigt nöjd med årets humanist.

– Hans namn har varit uppe hela tiden.