Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets Lo-spår drog fler åkare än väntat

Det var inte helt lätt att få snön att räcka till, och de planerade sex varven fick bli sju när den brantaste backen ströks från bansträckningen. Men årets Lo-spår samlade över 200 startande, dubbelt så många som tävlingsledningen hoppats på.

Solsken, vindstilla och en temperatur runt nollan. Inte helt lättvakkat konstaterade bland annat Christer Hernstigen från Nora som valde att valla om sina skidor efter en tur i spåret där det frös under skidorna för honom.

– Det är en blandning av konstsnö och natursnö här som gör det lite svårvallat, tyckte Christer innan staten i säsongens första tävling för hans del.

Hela 204 åkare kom till start i årets Lo-spår vid Hurtigtorpet i Hällefors.

– Det är ungefär som i fjol, men dubbelt upp mot vad vi trodde i år. Det har varit så dålig snötillgång så det är inte många som har kunnat träna på snö i vinter, säger tävlingsledare Rolf Berglöf.

Med hjälp av konstsnö har arrangörerna fått ihop en slinga på sex kilometer. Så sent som kvällen innan tävlingen valde man att ta bort den brantaste backen och korta av banan en kilometer.

– Det gick för fort och fanns för lite snö ifall man ramlade. Den backen kändes för farlig att ha med. Därför körs tävlingen över sju varv istället för de tänkta sex. Några klasser kör tre varv.

Nästa år firar tävlingen, som från början kördes från Sävsjön till Hurtigtorpet, 50-årsjubileum. Lo-spåret är seedande inför Vasaloppet och räknas i år som distriktsmästerskap i långdistans. Från arrangörsklubben Hällefors SK deltar ett tiotal hemmaåkare.

– Jag har nog åkt Lo-spåret fem år i rad nu. Men i år har jag inte hunnit träna så mycket på snö, säger Susanne Sandvik.

– Jag är glad, men lite förvånad, att så många kommer till start när det varit så svårt att träna ordentligt.

Vann årets lopp gjorde Magnus Hedlund från Granbergsdals IF som åkte på 1 timme, 54 minuter och 41sekunder. Snabbaste dam var Carina Lagerlöf från Malungs Skid- och FK på 2 timmar, 21 minuter och 33 sekunder.