Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Årets svensk" hade svårt att ta avstånd från nazistisk propagandafilm

I maj samlades somalier från olika delar av landet i Örebro. Vänsterpartiet höll sin kongress på Conventum – och somalierna var upprörda över att en av Vänsterpartiets riksdagsledamöter, Amineh Kakabaveh, hade publicerat en nazistisk propagandafilm om somalier på sin Facebook-sida. Då såg det ut som om Kakabaveh skulle göra sig omöjlig i riksdagen.

Men så har det inte blivit. Nu har hon i stället blivit ”årets svensk” i tidningen Fokus. Hennes mediahantering har lyckats. Hon har framställt det som ett enstaka misstag. En film som låg ute i 23 minuter – sedan upptäckte hon misstaget och tog bort den. Slut på historien! Det är bara ett problem: Amineh Kakabaveh höll fast vid den bild som den nazistiska propagandafilmen spred även efter att hon avpublicerat filmen. Och hon fortsatte att sprida konspirationsteorier.

Tidningen Expo har dokumenterat vad som hände.

Innehållet i filmen kan närmast jämföras med nazityska propagandafilmer under 30- och 40-talen. Den nazistiska organisationen Nordisk ungdom hade plockat en film från en samling med personalen i ett somaliskt telekombolag – och så förfalskade de en översättning av vad som sades på filmen. Det framställdes som om det var en somalisk klan som hade möte inför en flytt till Sverige. De skulle förändra Sveriges lagstiftning så att det blev tillåtet med våldtäkter. Och i Sverige var det ju helt okej att bara gå in och sno grejer i butikerna. Det krävdes ingen närmare kontroll för att se att det var något lurt.

”Grattis Sverige till en etablerad islamisk stat och utropad Kalifat i snart fler förorter”, skrev Amineh Kakabaveh. När hon väl tog bort klippet skrev hon följande: ”Jag tog bort klippet inte p g a innehållet eftersom det stämmer och denna verklighet råder i många av landets förorter”.

Tänk om en medlem i Vänsterpartiet hade publicerat en snutt ur den nazityska propagandafilmen ”Den evige juden” under 23 minuter. Därefter hävdar personen att det som sägs i filmen ändå är rätt.

Tänk om en medlem i Vänsterpartiet hade publicerat en snutt ur den nazityska propagandafilmen ”Den evige juden” under 23 minuter. Därefter hävdar personen att det som sägs i filmen ändå är rätt. Hur länge hade det dröjt innan den riksdagsledamoten hade blivit uppmanad att lämna riksdagen? Sannolikt timmar, snarare än dagar.Men nu handlade det ju ”bara” om somalier. Då kan riksdagsledamoten sitta kvar. Och den stora tidningen Fokus kan förvränga vad som hände.

I samband med demonstrationen i Örebro i april sade Amineh Kakabaveh följande till SVT:

– Det ligger krafter som är onda bakom sådana här kampanjer. Varför demonstrerade man inte när asylboendena brann, varför demonstrerar man inte när somaliska ungdomar förtrycks och diskrimineras?

Demonstrationen bland upprörda somalier var alltså en konspiration av "krafter som är onda". Och "beviset" för det är, enligt Amineh Kakabaveh att de demonstrerade mot "fel" saker.

Sammanfattningsvis:

En riksdagsledamot från Vänsterpartiet publicerar en nazistisk propagandafilm.

Hon säger sedan att det var fel att publicera filmen, men att det ändå på något sätt var rätt bild som gavs.

Och när somalier demonstrerar mot Vänsterpartiet säger hon att "krafter som är onda" ligger bakom.

Den personen har utsetts till "årets svensk".