Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arla förklarar varför de bytte förpackning till yogurten

Annons

Replik  på Inga Carlsvärds insändare i NA den 14 mars.

Vi hade gärna fortsatt med den gamla Tetra Brick förpackningen en tid till, men maskinerna var så gamla att de stup i ett stannade och orsakade leveransproblem.

I valet av ny förpackningslösning var det mycket viktigt för oss att hitta en lösning som var så bra som möjligt från klimat- och återvinningsperspektiv men också att hitta en lösning som minskar matsvinnet. Givetvis ville vi också ha en lösning som konsumenterna gillar att använda. Konsumenter har under flera år efterfrågat en återförslutningsbar yoghurtförpackning.

Som konsument är det inte lätt att se att den gamla ”tegelstensförpackningen”, Tetra Brik, har ett skikt från fossil råvara både på insidan och på utsidan av kartongen för att inte läcka. Den nya förpackningen, Tetra Top, är till 70 procent gjort på förnybart material, och använder en sockerrörsplast på utsidan av förpackningen. Vi jobbar med vår leverantör för att byta ut den fossilplast som finns i förpackningen. Korken byter vi ut i år och inom tre år ska förpackningen vara av 100 procent växtbaserad plast. När det gäller källsortering behöver man faktiskt inte ta bort toppen om man inte vill. Det fungerar utmärkt att lägga hela förpackningen bland pappförpackningarna (och korken bland plasten). I anläggningen som tar hand om pappersförpackningarna tas pappersfibrerna om hand och återvinns och blir nya kartonger (upp till sju gånger), plasten sorteras ut och används som energiåtervinning.

Erik Bratthall

presschef Arla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons