Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arne samlade till Världens barn – blev hotad: "Om du stannar går det dig illa"

När Arne samlade in pengar till "Världens barn" blev han hotad: Det skulle gå honom illa om han stod kvar utanför Ica Maxi Eurostop.

Arne hade sin gula Lionsjacka på och bössan i handen. Klockan var kring 10.30 på lördagen, och det gick bra med insamlingen. Många ville skänka pengar till Radiohjälpens "Världens barn".

–Bredvid mig satt en dam som tiggde. Vi var där båda två, och det var inga problem, berättar Arne.

Plötsligt kommer en man fram till kvinnan. Han pratar först med henne och går sedan fram till Arne.

–Han sa till mig att jag hade ingen rätt att stå där. Jag svarade honom att det har jag absolut rätt till. Då sa han till mig att om jag inte försvann skulle det gå mig illa, berättar Arne.

Efter att mannen hotat Arne hoppade mannen in i sin bil och körde ifrån parkeringen med en rivstart.

–Jag vart så jäkla tafatt att jag inte tog bilnumret, berättar Arne.

Händelsen har satt spår. Arne hade svårt att sova natten mellan lördagen och söndagen.

–Jag har inte kunnat få det här ur hjärnan. Jag tänkte att jag måste göra något så jag ringde polisen och anmälde. Sedan ringde jag NA, berättar Arne.

Vem var mannen som hotade dig?

–Jag vet inte, men jag fick intrycket att han absolut hade en koppling till damen som tiggde. Jag uppfattade det som att han ville skrämma bort mig från platsen, att han upplevde mig som en konkurrent om pengarna.

Arne har aldrig varit med om något liknande.

- Jag har stått utanför Ica vid Eurostop och samlat in pengar till olika insamlingar i flera år. Jag har aldrig upplevt något som varit i närheten av det här, berättar han.

Att en insamlingsrepresentant som Arne blir hotad är ovanligt.

Johan Wallenius, vakthavande polisbefäl på Örebropolisen säger:

– Det är första gången jag hört talas om det här. Däremot har det skett vid ett flertal tillfällen att olika grupper av tiggare rykt ihop om områden. Då har det varit ganska stora bråk.

Josefin Stålbert, regionsamordnare för Världens Barn-insamlingen i Örebro län, berättar att insamlingen engagerar cirka 50 000 frivilliga ute i landet. Många av dem samlar genom att stå med insamlingsbössor.

– Jag känner inte till att det skulle finnas den här typen av problem på andra ställen, säger hon.

"Världens Barn" är en öppen insamling som många känner sig berörda av. Den är välkänd och aktiverar många, både i deltagande organisationer och i annat föreningsliv, till exempel inom idrotten och kulturen.

– Vi möts vanligen av värme och respekt när vi är ute på gator och torg. Människor ser en chans att hjälpa till och bidra. De uppfattar Radiohjälpens insamling "Världens Barn" som ett säkert sätt, säger Josefin Stålbert.

Fotnot: Arne vill inte medverka med bild och efternamn.

Fakta: Lions är en av världens största hjälporganisationer med 1,4 miljoner medlemmar. Medlemmarna engagerar sig ideellt i olika samhälls- och hjälpprojekt.

Fakta: Riksinsamlingen Världens Barn genomförs av Radiohjälpen i samarbete med Afrikagrupperna, Barnfonden, Diakonia, Erikshjälpen, IM Individuell Människohjälp, IOGT-NTO-rörelsen, Islamic Relief, Lions, Läkarmissionen, PMU, Rädda Barnen, Svenska Afghanistankommittén, Svenska kyrkan, Svenska Röda Korset och We Effect. Närmare 100 000 personer är engagerade samtidigt som Sveriges Television och Sveriges Radio uppmärksammar kampanjen.