Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arrangören bakom historiska MMA-galan i Örebro: "Har gått och väntat på det här länge"

Till hösten arrangeras den första MMA-galan någonsin i Örebro.
Bakom arrangemanget står den nystartade kampsportsorganisationen AK Fighting Championship, som tillsammans med Akademi Nord vill lyfta svensk MMA till skyarna. 
– Vi vill hjälpa till att få fram fler svenska MMA-utövare till proffsorganisationerna genom att ge dem rätt förutsättningar, säger Alexander Khalaf.

Den 29 september kommer det smälla rejält i Conventum i Örebro. Då kommer det för första gången kommer arrangeras en MMA-gala i stan.

Bakom eventet står den nystartade kampsportsorganisationen och tävlingen AK Fighting Championship som är anslutet till AK Event och PR. Grundaren Alexander Khalafs vill tillsammans med kampsportsföreningen Akademi Nord lyfta upp A-klass MMA och göra vägen till proffsnivån enklare.

– Jag har själv tränat och tävlat i MMA. Och jag vet att det är tufft att att kunna satsa helhjärtat då det tar mycket tid och kostar mycket pengar. MMA är min största passion i livet och därför vill jag använda mina kunskaper och det jag redan gör för arrangera och arbeta med varumärken mot det jag själv brinner för. Så att en fajter kan komma längre fram i karriären fortare, säger Khalaf.

Grundidén med tävlingen bygger på att arrangera MMA-galor på ett helt nytt sätt och samtidigt jobba med att bygga upp och utveckla varumärken inom idrotten och företag, berättar Khalaf. Och i slutändan går en del av pengarna till föreningen som är medarrangör.

– Vi vill kunna gynna föreningen ekonomisk så de kan fortsätta satsa på sina atleter. Det vill säga att vi ger dem en del av våra vinster och ger deras fajters bra utrymme i både media och med hjälp av produktioner som våra samarbetspartners producerar fram. Och vårt mål med den här galan är att dra in en summa som kan förändra en liten ideell förening så de kan återinvestera det i sina fajters, säger Khalaf.

Organisationen kommer enbart att satsa på A-klassmatcher på galan i Örebro. Med ett undantag för en match som går i B-klassen.

– Alla beslut tas med fajterns framtid i åtanke. Och med klubbens välmående som första och högsta prio. Det är hela vår affärsidé. Att hjälpa en förening åt gången.

Khalaf vill att AK Fighting Championship ska växa snabbt och han har redan planer på att arrangera fler galor i andra städer med nya föreningar. Men första anhalten är som sagt i Örebro.

– När jag lärde känna Patrik Hjulström och hans fajters på Akademi Nord förstod jag att det är en klubb som ligger på en så pass hög nivå att de kan ta nästa steg redan nu.

Och tränaren Hjulström håller med om hela konceptet.

– Det är som en flaskhals mellan fajters som tävlar i A-klassen och proffs om jag tänker på hur dagens utveckling ser ut inom MMA. Det kommer kanske bara fram ett proffs om året från vardera klubb och det måste finnas fler vägar att gå, mer marknadsföring och ett långsiktighetstänk för hur en potentiell proffskarriär ska byggas, säger Hjulström.

Men en MMA-gala på hemmaplan tillför även en hel del press på föreningens axlar.

– Jag har alltid sagt att vi ska ha en gala i Örebro, men jag har gått och väntat på rätt plats, rätt tid och rätt personer. Vi ville inte göra någon liten tävling i en gympahall, för vi som förening har bättre saker för oss. Nu när vi fått den här chansen så betyder det hur mycket som helst.

Det publiken på Conventum kan förvänta sig av galan är ett redigt slagsmål under sex timmar säger Hjulström och skrattar.

– Ja, verkligen! Det kommer smälla som aldrig förr, fyller Khalaf i och fortsätter:

– Efter UFC så tror jag inte någon annan har arrangerat något liknande på svensk mark någonsin.

Khalafs framtidstro på sitt bolag är större än att bara hålla sig till Sverige. Flera utländska aktörer från England och Dagestan har redan uttryckt sitt intresse för att utbyta tjänster och erfarenheter, berättar han.

– Vi vill förvalta sporten på det sättet som den verkligen förtjänar. Vi gör det här för att få svensk MMA att lyfta. Och biljetterna till galan och hela eventet kommer släppas nästa vecka. Det här är framtiden och vi vill starta upp den nu.

Mittmedia kommer att sända AK Fighting Championships gala den 29 september. Skaffa Plus-konto redan i dag för att kunna ta del av kommande reportage och för att kunna se AK:s gala. Sändningen kommer även finnas som PPV på Mittmedias sajter.