Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årskurs 6 först med att flytta in i nyrenoverad skola

När det väl blev färdigt blev det ju riktigt bra. Det var ett samlat omdöme hos dem som i torsdags besökte öppet hus hos skolår 6 på Kumlaby skola.

Placeringen av lärarrummet hade kunnat vara bättre och färgsättningen med vitt enda ner mot golvet riskerar att snart solkas. Men annars verkar det samlade omdömet bland lärarna i korridor D vara positivt.

– Vi håller inte med dem som uttryckt oro över att den öppna planlösningen skulle innebära mindre arbetsro. Tvärtom tycker vi det ger en bra överblick och ökad möjlighet för eleverna att jobba på egen hand i mindre grupper.

Det säger Marie Elovsson, lärare för skolår 6, som var en av dem som visade föräldrar runt under öppet hus. Bland kollegorna nämns även det ljudisolerande materialet i möblerna och den högre bänkhöjden som positivt.

– Jag har arbetat här i snart 20 år och med den renovering och ombyggnation som skett nu känns det som att jag kan stanna 20 år till, säger Joakim Gillberg som undervisar i idrott och engelska.

Skillnaden mot de forna mörka slitna skolkorridoerna är slående, för var och en som besöker den nybyggda delen. Kumlaby skola byggdes 1983 och sedan dess har ingen genomgripande renovering skett. Kerstin Sonesson Svensson har fyra barn där äldsta dottern i dag är 22 år och yngsta sonen David är 13 år och började sexan i höstas. Kerstin har genom sina barn följt Kumlaby skola under många år.

– När äldsta dottern började här var ju skolan fortfarande relativt nybyggd. Sämst miljö var det när yngsta dottern gick sin sista termin här förra våren, säger Kerstin som menar att hon många gånger upprörts mer än sina barn över den allt mer slitna skolmiljön och den uppskjutna renoveringen.

– Jag har känt mig minst sagt irriterad, särskilt när man hört om att det byggs nytt och renoveras på andra håll i kommunen samtidigt som Kumlaby skola fick stå tillbaka.

Sonen David berättar om en trångbodd höst ute i de tillfälliga byggbarackerna. I inledningen av terminen efter jul påbörjade han och klasskamraterna flytten in till korridor D.

– Det är fortfarande en hel del störande ljud från där det byggs om intill oss, men annars är det bra här, säger David som ivrigt visade Kerstin runt i de olika klassrummen.

– Det här är min plats, visar Fanny Norrman sin lillebror Viktor, som fortfarande har så korta ben att han har svårt att kava sig upp den höga stolen.

I mittenrummet, ”hjärtat” i korridor D, minglade besökarna och försåg sig med kex och frukt från fikabordet.

– Det kändes rätt att bjuda in till ett öppet hus. Föräldrarna är givetsvis välkomna att besöka sina barn även under en vanlig skoldag, men eleverna tycker ofta att det känns pinsamt med besök under pågående undervisning, säger Joakim Gillberg.