Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsa vill skapa jobb genom ett it-center för norra länet

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Åsa Andersson Sandberg är ny på Grythyttelistan. När Åsa hade jobbat några år i restaurangbranschen i såväl Sverige som England, Kanada och Karibiens övärld ville hon vidareutbilda sig. Då blev Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan ett självklart val.

Där träffade hon kärleken, Elin Sandberg. De gifte sig och blev kvar.

– Nu när jag blivit mamma också tycker jag det är viktigt att engagera mig i samhället. Sociala frågor är det som ligger mig närmast.

Åsa räknar med att det blir mycket att lära som ny i politiken.

– Ju äldre man blir inser man att allt i livet är politik. Alla borde vara politiskt aktiva nån gång i livet för att förstå hur det fungerar.

Hon tycker att Hällefors överlag är en rolig kommun att engagera sig i eftersom många har åsikter och vågar tycka till i olika forum. Här är ett axplock av Åsas åsikter.

Invånarantalet i Hällefors sjunker, vad vill du göra för att locka hit fler?

– Det behöver byggas nya bostäder, folk vill bo nära vatten och det har vi mycket av. Privat och offentlig service måste fungera. Jag är ett levande exempel på att Grythyttan lockar, jag ser det som en modell för resten av kommunen, ett starkt varumärke att bygga vidare på.

Hur tycker du Hällefors ska förhålla sig till viltfrågan?

– Vi är en turistkommun som lockar med skog och vilt. Viltet är generellt inte ett problem utan en tillgång. Vi har ett nära samarbete med länsstyrelsen om detta och måste lita på det.

Hur vill du förbättra kommunikationerna?

– Expressbussen måste vara kvar oavsett kostnad. Med den tar det en timme till Örebro, och det är en vanlig pendlingstid i större städer. Vi ligger i framkant när det gäller fibernät, det ska vi jobba vidare på.

Hur tror du man kan skapa fler jobb i Hällefors?

– Detta är den stora frågan. Det är viktigt att se till att inga grupper hamnar i utanförskap. Jag har en idé om ett it-center för de fyra norrkommunerna. Körkortsutbildning på vårt gymnasium skulle ge bättre förutsättningar att få jobb. Och UF-företagen som gymnasiet jobbar med borde få bättre respons.

Många är kritiska till dagens invandrarpolitik. Hur tycker du man kan göra den bättre?

– Egentligen är det en regeringsfråga. För vår del behöver vi få bättre framförhållning så vi hinner ordna inför inflyttning. Snabbare inslussning i samhället vill jag se. Både kommun och företagare behöver förstå konsekvenserna av att folk inte kommer ut i sysselsättning.

Läsarna anser att skola, vård och omsorg blivit eftersatt. Hur vill du förbättra situationen?

– Det är viktigt att lyssna på köksbordssnacket, jag tror på lokal anknytning. I Grythyttan bor äldre kvar i husen fast yngre behöver dem. Så vi vill ha 15 äldreomsorgsplatser. Jag tror att studenter kan påverkas att stanna här, jobba och betala skatt. I skolan ska vi jobba med elevhälsan och stötta elever.