Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åskans fördelning över landet

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Sommar betyder åsksäsong. Åskan är både fascinerande och skrämmande och åskfrekvensen varierar över landet. Tittar man på den av WMO definierade normalperioden 1961-1990, så ser man att åska är vanligast i de inre delarna av Halland, där det åskar i genomsnitt 22 dagar om året. Allmänt finns det mest åskrika området i Sverige i sydvästra Götaland en bit in från kusten, där terrängen stiger upp mot Småländska höglandet.

Även Värmland och södra Dalarna får en del åska med 12-16 åskdagar årligen. Den åskrädde bör bosätta sig i fjällen eller så nära en kust som möjligt. Minst åska hittar vi i de västra fjällen med omkring fyra dagar om året. Längs ostkusten har vi också relativt lite åska med 6-10 åskdagar. I allmänhet har vi mindre åska i Norrland än längre söder ut. Detta statistiska mönster har en meteorlogisk förklaring. För att värmeåskväder ska bildas krävs varm och fuktig luft och generellt är det varmare i söder, sjöbris längs kusterna däremot motverkar bildning av åskmoln.

När det gäller fronter med åska, så kommer de ofta in från sydväst och där luften tvingas stiga upp mot höglandet får åskan extra hjälp. Slutsats: Gillar du åska kanske du ska sommarsemestra i Hyltebruk, åskrädda rekommenderas en sommartripp till Riksgränsen, eller varför inte Haparanda skärgård?