Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Askersund blir Fairtrade city

Askersund kan vara diplomerad som en Fairtrade city redan innan årsskiftet. Nyligen hölls ett upptaktsmöte och intresset var stort från politiker, näringsidkare och föreningar att delta i arbetet.

Annons

Kommunfullmäktige har tagit beslut om att Askersunds kommun ska arbeta för att bli diplomerad som en Fairtrade city, efter att en motion från Vänsterpartiet vunnit majoritetens gillande. Nyligen bjöds det in till ett upptaktsmöte, som lockade 24 representanter från politiska partier, näringslivet och föreningar.

– Uppslutningen på mötet var fruktansvärt bra. Det är roligt att jobba med en sådan här fråga som det är sådan bredd på. Det är alla möjliga människor i olika åldrar som vill jobba med fattigdomsbekämpning, som det i slutändan handlar om, säger Tomas Hjort på ABF, som handleder kommunen i Fairtrade-arbetet.

Stort intresse

Det visade sig att det redan i dag finns rättvisemärkta produkter i flera butiker och kaféer. Till hösten ska en styrgrupp bildas och en inventering ska göras i hela kommunen. Tomas Hjort menar att intresset verkar vara så stort att processen mot att bli diplomerad kommer att gå fort.

Kommunen förbinder sig att till en början ha rättvisemärkta produkter inom någon verksamhet, och det kommer först att börja serveras sådant kaffe till personalen i Rådhuset. Sedan ska små steg tas för att successivt öka rättvisemärkts andel av inköpen i den kommunala organisationen, berättar Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Men vi satsar inga nya pengar på det här, utan det går på den vanliga budgeten, säger han.

JESSICA UHLIN