Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Askersund deltar inte i vattenprojekt

Askersunds kommun avstår från deltagande i Vätternvattenprojektet. De borgerliga partierna fick Vänsterpartiet med sig i beslutet som upprör socialdemokraterna.

Annons

Vattenförsörjningen i länet är undermålig och därför ser sig flera kommuner om efter bättre vatten. Något som finns i Vättern, och det är kring den källan som länsstyrelsen begärt in ställningstagande från kommunerna. En oenig kommunstyrelse har nu beslutat att Askersund inte ska delta i projektet.

– Ska vi betala kommunerna i Hallsberg och Örebro för ett vatten vi redan har. Det är som att kasta pengarna i sjön, säger Ulf Bladh (KD).

Per Eriksson (S) är upprörd över de borgerligas och vänsterns ställningstagande att inte delta i projektet. Han oroas över att konsekvenserna nu blir att kommunen kommer att sakna insyn i kartläggningen och planeringen av vattendistributionen till andra kommuner.

Kan inte påverka

– En mängd kommuner är intresserade av vattenprojektet. Vi kommer inte att kunna vara med och påverka i den framtida processen. Det kan komma att handla om vatten till en fjärdedel av Sveriges befolkning, konstaterar han.

Ulf Bladh i sin tur påminner om att projektet i slutändan kommer att bli jättedyrt för kommunen, och de pengarna finns inte.

– Vi har ju vattnet utanför dörren, och jag ser oss som sakägare.

”Förstår inte vidden”

I Per Erikssons tankar kommer det tagna beslutet att få förödande konsekvenser för annat som ligger i närområdet.

– Hela vårt planarbete kommer att påverkas när det ska grävas rakt genom vår kommun. Borgarna och vänstern förstår inte vidden av att vara med i projektet, påpekar han.

Peder Eriksson på länsstyrelsen är samordnare för Vätternvattenprojektet, och han stänger inga dörrar för Askersund.

– Övriga kommuner kommer att fortsätta arbetet, så det förändrar inget för projektet i sig. Askersund är välkomna in igen om de ändrar sig. Då får man se vad det finns för öppningar vid det tillfället, säger han.

Allt är nu inne i ett utredningsstadium, där man bland annat ser över vilka förutsättningar som finns och vilka kostnader det kan komma att handla om. Enbart anläggningskostnaden beräknas till runt tre miljarder kronor.

Annons