Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Askersund deltar inte i vattenprojekt

Askersunds kommun avstår från deltagande i Vätternvattenprojektet. De borgerliga partierna fick Vänsterpartiet med sig i beslutet som upprör socialdemokraterna.

Vattenförsörjningen i länet är undermålig och därför ser sig flera kommuner om efter bättre vatten. Något som finns i Vättern, och det är kring den källan som länsstyrelsen begärt in ställningstagande från kommunerna. En oenig kommunstyrelse har nu beslutat att Askersund inte ska delta i projektet.

– Ska vi betala kommunerna i Hallsberg och Örebro för ett vatten vi redan har. Det är som att kasta pengarna i sjön, säger Ulf Bladh (KD).

Per Eriksson (S) är upprörd över de borgerligas och vänsterns ställningstagande att inte delta i projektet. Han oroas över att konsekvenserna nu blir att kommunen kommer att sakna insyn i kartläggningen och planeringen av vattendistributionen till andra kommuner.

Kan inte påverka

– En mängd kommuner är intresserade av vattenprojektet. Vi kommer inte att kunna vara med och påverka i den framtida processen. Det kan komma att handla om vatten till en fjärdedel av Sveriges befolkning, konstaterar han.

Ulf Bladh i sin tur påminner om att projektet i slutändan kommer att bli jättedyrt för kommunen, och de pengarna finns inte.

– Vi har ju vattnet utanför dörren, och jag ser oss som sakägare.

”Förstår inte vidden”

I Per Erikssons tankar kommer det tagna beslutet att få förödande konsekvenser för annat som ligger i närområdet.

– Hela vårt planarbete kommer att påverkas när det ska grävas rakt genom vår kommun. Borgarna och vänstern förstår inte vidden av att vara med i projektet, påpekar han.

Peder Eriksson på länsstyrelsen är samordnare för Vätternvattenprojektet, och han stänger inga dörrar för Askersund.

– Övriga kommuner kommer att fortsätta arbetet, så det förändrar inget för projektet i sig. Askersund är välkomna in igen om de ändrar sig. Då får man se vad det finns för öppningar vid det tillfället, säger han.

Allt är nu inne i ett utredningsstadium, där man bland annat ser över vilka förutsättningar som finns och vilka kostnader det kan komma att handla om. Enbart anläggningskostnaden beräknas till runt tre miljarder kronor.