Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Askersund gick 18 miljoner plus 2015

Plus 18 miljoner kronor. På den glädjande siffran landade bokslutet för 2015 i Askersund.

En stor bidragande orsak till det är realisationsvinster från mark- och tomtförsäljningar samt att finansförvaltningen redovisar ett plus på 12,2 miljoner.

– Jättestrålande, är kommunstyrelsens ordförande Per Erikssons (S) kommentar till bokslutsresultatet.

Han konstaterar att kommunen även gjort ett plus om markaffärerna räknats bort.

– Ett reellt plus är 10 miljoner kronor och det är bra också. Det innebär faktiskt att vi nått två-procents-målet, konstaterar han.

Även oppositionsrådet Caroline Dieker kan glädja sig åt de svarta siffrorna i bokslutet.

– Det är jättebra att vi kan stärka det egna kapitalet, säger hon.

Men Dieker kan även se mindre bra saker i bokslutet. I det sammanhanget nämner hon socialnämndens minus, som hon menar går ut över äldreomsorgen.

– Om nämnderna lade budgetar som höll så skulle jag vara riktigt glad.

Vidare kan hon se att underhållet av kommunens fastigheter släpar efter.

Men framförallt trycker hon hårt på det plus på 1,6 miljoner kronor som skolan genererat.

– Det är pengar som borde gått in i verksamheten.

Det konstaterar Dieker mot bakgrund av att många av Askersunds elever har svårt att nå upp till betygsmålen – i synnerhet i läsförståelse.

Något som Per Eriksson håller med om, men även har en förklaring till.

– Det är vårt problem att rekrytera legitimerade och behöriga lärare som slår igenom i den siffran. Det innebär att lärarlönerna hamnar på en lägre nivå.

Enligt bokslutet blev utfallet nämnd för nämnd följande för 2015:

Kommunstyrelsens plus på 10,4 miljoner kronor beror främst på realisationsvinsterna på 11 miljoner vid försäljningen av skogs- och industrimark samt villatomter.

På minussidan i bokslutet hamnar även tekniknämndens minus på 3,2 miljoner kronor. Den siffran kan härledas till den budgetbrist på 6,1 miljoner som förvaltningen hade med sig in i 2015.

Störst minus redovisar inte oväntat socialnämnden. De 11,3 miljoner kronor det handlar om går främst att härleda till servicen inom äldreomsorgen. Bland annat är kostnaderna för bostadsanpassningen något som skenat, men även hemtjänsten och korttidsvården har kostat mer än förväntat.

På plussidan sticker som tidigare nämnts finansförvaltningens resultat ut. De 12,2 plusmiljonerna härrör sig främst från lägre räntekostnader än beräknat.

Kultur- och fritidsnämnden har gått en knapp miljon bättre än budget, mycket på grund av att det är färre föreningar sökt bidrag.

019–15 54 14