Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen kritisk till Lerbäcksaffär

Den borgerliga alliansen i Askersund är kritisk till hur försäljningen av Lerbäckshemmet gick till.

Annons

Askersund. Nu protesterar oppositionsrådet Per-Olof Thulin (M) över att den borgerliga alliansen kördes över i processens slutskede.

– Jag tycker att vi haft en bra dialog med Askersunds politiska ledning om försäljningen av Lerbäckshemmet fram till i måndags, säger han.

När slutskedet i affären skulle upp på kommunstyrelsens arbetsutskotts (ksau) bord i måndags stod det klart att den borgerliga oppositionen inte fått vara med hela vägen.

– I stället för en fortsatt dialog överraskades vi med beskedet att Lerbäckshemmet var sålt till Rolf Dalhielm. Det är bara att konstatera att vi i oppositionen inte fått någon insyn i slutskedet av försäljningen.

På onsdagen hade Thulin fått ut köpekontraktet och kunde då genast konstatera att det fanns högre bud som ratats av kommunledningen. De budgivarna hade presenterat andra lösningar av verksamheten i Lerbäckshemmet.

– Jag tycker att Lerbäckshemmets vänner hade varit värda en bättre chans och fått presentera sitt koncept. Även det innehöll ett asylboende, men i mindre omfattning än det som nu blir verklighet i Lerbäck, säger Thulin.

Hans poäng med den åsikten är att det varit uttalat att lokalt ägande av Lerbäckshemmet varit eftersträvansvärt.

– Men det är tydligt att de styrande i kommunen inte ville ha ett 55 +-boende där.

När det gäller avtalets utformning anser Thulin att det endast gynnar köparen Rolf Dalhielm. Bland annat är den första kontantinsatsen på 200 000 kronor väldigt låg.

– Det normala borde varit mellan 10 till 20 procent av köpesumman på 5,9 miljoner kronor. Då borde den minst ha hamnat på 600 000, säger Thulin.

Mer läsning

Annons