Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt är klart för att tända milan

Nu står milan vid Trehörnings masugn stybbad och klar för tändning. Ett tålmodigt och noggrant arbete bäddar för att kolningen av milan ska ge gott resultat.

Annons
Packat och klart. Stybben ska vara väl packad för att inte riskera att milan slår och börjar brinna.

20-talet män och en kvinna har under flera månader arbetat med att resa milan i Mariedamm. De flesta av dem är mariedammare och medlemmar i samhällsrådet. Men till masugnsområdet har även kommit tjälltorpare, godegårdare och västanvikare, östgötar som tagit sig över länsgränsen för att hjälpa kolarkollegorna i Närke.

Största arbetsplatsen

Milplatsen har under kvällstimmarna, tisdagar och torsdagar, blivit ortens största ”arbetsplats”, när milan växt upp som en svamp ur jorden.

– Hon är på lite styvt 70 kubikmeter, poängterar Åke Sigvardsson.

Torbjörn Gunnarsson berättar att de fått veden sponsrad från Glottra, och att det är prima virke i milan som bör ge fint kol. Går allt väl, och att skogsråa håller en skyddande hand över milan, så räknar manskapet med att de ska kunna raka ur 600–650 säckar på vardera 40 liter ur henne.

För en hon är det alltid när det gäller en mila. Men vad den nyresta milan ska döpas till för kvinnonamn är en förborgad hemlighet till invigningen på fredag.

– Skulle det bli ett karl-namn så slår hon och slänger av sig stybben och allt, menar kolaren Ingemar Andersson.

Något sådant kommer mariedammarna inte att riskera. Föreningens kassakista behöver intäkter. Sköter sig milan så kommer kassan att förstärkas genom resultatet av tålmodigt arbete för att vaska fram skogens svarta guld.

Läs mer om kolarveckan i onsdagens Nerikes Allehanda.

På vakt. Från kolarkojan har kolarna bra uppsikt över milan.
Ställer upp. Många kommer till arbetskvällarna för att hjälpa till och få milan klar.

Mer läsning

Annons