Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokningscentral ska dra besökare till Närkesberg

Besökarna ska strömma till Närkesberg med hjälp av ett beställningsnav som kan sy ihop paketerbjudanden till intresserade turistgrupper. Byarådet har fått 350 000 kronor till att marknadsföra bygden.

Annons
Turister på väg? Lars Jonsson och Gudrun Haglund-Eriksson vill marknadsföra Närkesberg som besöksbygd för att möjliggöra för människor att utveckla sina verksamheter och bo kvar på landsbygden.

Det är Leader Mellansjölandet som beslutat om att betala ut EU-pengarna, vars syfte är att utvecka landsbygden. Projektet som byarådet fått bidrag till går under namnet ”Besök Närkesberg” och pågår till juni 2013.

– Det som gör Närkesberg speciellt är att det finns kollosalt många småföretagare och föreningar som har en publik verksamhet, säger Lars Jonsson, som initierat projektet tillsammans med Gudrun Haglund-Eriksson.

Måste ringa runt

Men problemet är att när man vill få ut turistgrupper till trakten är att de måste ringa runt till alla olika verksamheter och boka sitt besök. Många tycker att det blir för mycket jobb. Tanken med ”Besök Närkesberg” är därför att skapa en beställningscentral, dit resebokare kan ringa.

– Den funktionen blir en spindel i nätet och tar emot beställningarna. Besökarna kan välja från ett smörgåsbord av aktiviteter, och beställningscentralen kontaktar sedan företagarna och ger ett samlat prisförslag. De får sedan en enda faktura som betalas till ”Besök Närkesberg”, säger Lars Jonsson.

Mycket är redan klart

Mycket av jobbet är redan gjort. Organisationen för beställningscentralen är redan klar, och under förra våren togs det fram en gemensam broschyr för besöksnäringen i Närkesberg.

Leaderprojektet som startar nu går ut på att marknadsföra alltihopa. Pengarna går till diverse olika marknadsföringsinsatser, som annonsering och reklamfilm. Den enskilt största insatsen är en kulturfestival, som arrangeras i samband med konst- och hantverksutställningen i Toltorp i sommar.

– Det är två olika arran-gemang, men de sker vid samma tillfälle. Vi utnyttjar att det ändå är 3–4 000 människor här i Närkesberg då, säger Gudrun Haglund-Eriksson.

På onsdag hålls ett möte med alla intressenter och det ska väljas en projektgrupp och ordförande. Senare ska också utses en projektledare.

Mer läsning

Annons