Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Borde finnas någon rimlighet”

Reglerna för sjukresor är otydliga, menar Göran Grauers som nekats reseersättning för egen bil. I stället skulle han åkt buss och tåg – en resa på över 30 mil med omväg ut ur länet.

Annons
Lång omväg. Göran Grauers i Stora Forsa tycker det är för krångligt att ta sig till sjukhuset. Han får inte ersättning för egen bil, och med kollektivtrafik får han åka över 30 mil. Foto: Veronica Svensson/ Karta:Stefan Ignell

Göran Grauers bor nära gränsen till Östergötlands län och har Motala som postadress. Men det är Örebro län och Askersunds kommun han tillhör, och därmed vården i Örebro län. I november skulle Göran åka till ortopeden på Karlskoga lasarett för ryggproblem. Han tog egen bil. Bussförbindelserna är begränsade och han uppfattade att det annars inte gick att hinna till 9:30 då han inbokats.

Men när han begärde reseersättning från landstinget (nu Region Örebro län) blev det avslag. Kollektivtrafik fanns, menade landstinget. Först tåg mellan Motala och Örebro, sedan buss till Karlskoga och därefter stadsbuss till lasarettet.

– Men hur jag skulle komma till Motala vet jag inte. Förutsätts jag ta egen bil? Eller taxi? undrar Göran.

Bor man långt från närmaste hållplats har man rätt till gratis anslutningsresa med exempelvis taxi. Man ska inte behöva ha fler än två byten med kollektivtrafik. Med anslutning får Göran tre, men den räknas inte som byte enligt reglerna.

– Det kan jag inte förstå. Och det är inte tillåtet att åka förbi vårdinrättningen. Jag får till exempel inte åka till Kristinehamn och sen tillbaka till Karlskoga. Men det är tydligen okej att åka 2,5 mil åt fel håll från hemmet.

En resa med egen bil tur och retur blir drygt 18 mil. Med kollektivtrafik via Motala blir det över 30 mil. En enkelresa tar mer än en timme längre tid, utan att räkna in väntetid vid byten.

– Hemresan hade tagit ännu längre tid med lång väntan. Det borde inte bara vara pengar man tänker på, utan även en dräglig kommunikation med sjukvården. Att åka utanför länet borde också bli dyrare för landstinget då kollektivtrafiken bara är upphandlad inom länet.

Extra tråkigt tycker Göran det är då han har närmare till vård i Motala och Linköping.

Det går att söka vård i ett annat län, varför gör du inte det?– Jag försökte för några år sedan. Först var jag tvungen att få en betalningsförbindelse från mitt eget landsting, sen kontakta den vårdcentral jag ville till. Efter tre månader kom beslut att jag inte fick plats, då fick jag göra om allt igen. Till slut gav jag upp.

Göran berättar att han fick ersättning för egen bil efter ett läkarbesök i Karlskoga i oktober, bokat till klockan nio. Därför kom avslaget som en överraskning. Reglerna måste bli tydligare, menar Göran.

– Vi är alla lika inför vården. Även om man bor långt bort borde det finnas någon rättvisa och rimlighet för att ta sig kostnadsfritt till vården. En så här lång resa kan inte krävas.

Om en läkare bedömer att behovet finns kan man få åka sjukresefordon hela vägen.

– Jag kan säkert få sjukintyg, men det får man ju inte innan första besöket. Och det handlar inte om det, jag tycker det är byråkratiskt vansinne som vi som bor långt bort i länet drabbas av. Man ser inte till patienten som människa.

Läs mer i artiklarna här bredvid. 

Fakta: Sjukresor

Göran Grauers bor i Stora Forsa i Askersunds kommun. Han har cirka 25 km till Motala och 19 km till Askersund. Åker Göran till lasarettet i Karlskoga med egen bil, blir resan cirka 180 km tur och retur. Med tåg och buss via Motala och Örebro blir den cirka 320 km.

Grundregeln för sjukresor till och från vården är att alla erbjuds kostnadsfri resa med kollektivtrafik. Medicinska skäl kan ge rätt till resa med sjukresefordon.

Saknas buss- eller tågförbindelser kan man få sjukresa med sjukresefordon eller egen bil. Man kan också få kostnadsfri anslutningsresa med sjukresefordon eller egen bil till närmaste hållplats för fortsatt resa.

Anslutningsresa beställs i Länstrafikens beställningscentral som prövar om patienten kan använda kollektivtrafik eller inte. Hänsyn tas till vilken tid på dygnet som resan ska göras.

Källa: regionorebrolan.se/Sjukresor/

Mer läsning

Annons