Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den blyge fick finna sig i att uppmärksammas

En afton ägnades åt Levi Karlsson – Den blyge – på Folkets hus på söndagskvällen. Det stora numret var premiärvisningen av Lerbäcks hembygdsförenings film om den lokale diktaren och mångsysslaren.

Annons
Ingvar Björck har åkt runt mycket och läst Levi Karlssons dikter på Lerbäcksmål. I går bjöd han bland annat på 13 små gummor.

– En av hembygdsföreningens uppgifter är att förvalta det kulturella arvet och göra det synligt. Det här är en kulturpersonlighet som är uppvuxen i Lerbäcks församling så det var naturligt för oss att uppmärksamma honom, förklarar Bengt Sjölund i hembygdsföreningen.

Det är framför allt Alf Fransson och Ingvar Björck i föreningens filmgrupp som sammanställt filmen.

– Jag kände inte till så mycket om Den blyge, men så hörde jag Ingvar Björck framföra några av hans dikter. Då tänkte jag som filmare att man borde göra en film med uppläsning av dikterna, och det var så det började, berättar Alf Fransson.

Arbetet tog sin början för ungefär ett år sedan, och premiären var alltså i går. 157 personer hade löst biljett för att se filmen. De fick också lyssna på just Ingvar Björck som läste flera av Levi Karlssons dikter på Lerbäcksmål, Ulla-Britt Åhlin som också bidrog med diktläsning och Uno Sandkvist som sjöng några tonsatta Levidikter.

Om det blir någon ytterligare visning av filmen är inte klart. Bengt Sjölund utesluter inte att det kan bli aktuellt om intresse verkar finnas. Då troligen i mindre skala i Missionskyrkan, där Levi Karlsson hade sin hemvist.

Filmen är ett hopklipp av intervjuer med personer som kände Levi Karlsson, samt klipp ur gamla smalfilmer och en unik intervju som Torsten Lundberg gjorde med Levi Karlsson i samband med att han fyllde 85 år 1979.

Annons