Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskutera: Vad tycker du om Försvarets planer på att skjuta mer i Vättern?

Olshammarsborna är oroliga för hur Försvarets planer på utökade skjutningar i Vättern kommer att påverka friluftsliv och dricksvattnet. I tisdags hölls ett öppet möte där Enar Andersson från Brevik förklarade hur skjutningarna förstör hans boendemiljö.

Annons
Engagerad. Enar Andersson från Bevara Brevik har rest Vättern runt för att bilda opinion mot Försvarsmaktens skjutningar. BILD: JESSICA HENULIN

Det var Olshammars utvecklingsgrupp som hade bjudit in Enar Andersson från aktionsgruppen Bevara Vättern och Breviksbygden till föreningens medlemsmöte. Även övriga Olshammarsbor och boende kring Vättern var välkomna.

Enar Andersson driver ett lantbruk i Brevik som ligger precis i närheten av skjutmålet Hammaren, där Försvarsmakten vill utöka antalet skjutdagar per år från 20 till 80. Han berättade om hur Försvaret fått utökat tillstånd för skjutningar vid ett flertal tillfällen de senaste åren. Nu tycker han och de övriga i aktionsgruppen att det är dags att sätta stopp, innan det är för sent och man har förstört Vätterns vatten för all framtid.

– Vår första prioritet är att skydda dricksvattnet. 300 000 personer tar sitt dricksvatten från Vättern i dag och fler är på gång, bland annat Örebro, berättade Enar Andersson.

Men han tryckte också på att det blir ett hinder för friluftsliv och turism.

– De kan inte skjuta när det är is på sjön, alltså kan de inte planera något mellan november och mars. De ska alltså skjuta mellan april och oktober. Och man kan ju anta att de helst vill skjuta när det är fint väder. Så risken är att de under sommarhalvåret kommer att vara livligt trafikerat under soliga dagar, sa Enar Andersson.

Elisabeth Lennartsson som sitter med i Utvecklingsgruppens styrelse, men även är kommunpolitiker, har försökt trycka på kommunstyrelsen att agera i frågan, men inte fått något gehör.

– Det vi tänker mycket på är fisket här nere. Men det handlar också om vårt dricksvatten och miljön över huvud taget, säger Elisabeth Lennartsson.

På onsdag nästa vecka, den 28 mars klockan 19, hålls ett stormöte i Sporthallen i Ödeshög. Det är kommunerna på östgötasidan som begärt att Försvaret ska svara på frågor från allmänheten. Olshammars utvecklingsgrupp anordnar en bussresa dit för de som är intresserade.

Läs mer om kommunens inställning i frågan i fredagens Nerikes Allehanda.

Vill utöka skjutdagarna

Försvarsmakten avser att ansöka om att få utöka antalet dagar som man övningsskjuter vid Karlsborgsmålet Hammaren.

Skjutningarna kommer att ske i huvudsak dagtid, men kan även bedrivas nattetid.

Någon gång under perioden juni till augusti sker fyra veckors övningsuppehåll.

Övningarna innebär att man skjuter mot fasta mål placerade i sjön, från flygplan eller helikopter.

Brisant (högexplosiv) ammunition avses inte användas.

Det kan förekomma att man i området samövar med militära styrkor från andra länder, som förberedelse för svenska soldater inför internationell tjänstgöring eller inom ramen för Partnerskap för fred.

Försvaret har ännu inte skickat in sin ansökan till länsstyrelsen. De uppgifter som förekommer bygger på det samrådsunderlag som har presenterats.

Mer läsning

Annons