Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djupa samtal och fika

Kortspel, lekar, häng och galna upptåg. Askersunds församling satsar på en ungdomsgård med lite djupare mening. Det är Klockrent.

Annons
Segergest. Det går bra för Viktor Nilsson i kortspelet ”500”. Övriga på bilden är Johannes Pettersson, Elise Björck och Madelene Vestermark.

Det är tidig fredagskväll. I ett av rummen på Klockarbacken sitter ungdomarna nedsjunka i sofforna.

En del spelar kort, en del sitter försjunkna i mobiltelefonerna, och andra i datorerna.

Det brukar vara lugnt så här i början av kvällen, får jag förklarat för mig. De vildare lekarna kommer först senare.

Även om man får göra vad man vill av de aktiviteter som står till buds, brukar de flesta ändå sitta runt bordet och bara hänga.

Det var församlingsassistent Eva Gelang och Olle Östergren i ungdomsgruppen, som drog i gång ungdomsgården Klockrent som ett försök i höstas. Under våren har de öppet en fredagskväll i månaden, och det brukar komma ett tiotal besökare.

– Jag har alltid hängt här, mer eller mindre, alltid tyckt om att vara här. Tanken med ungdomsgården var att ge ungdomar på högstadiet och gymnasiet ett ställe att träffas på. Där man kan prata och må bra tillsammans, oavsett vad man har för bakgrund, berättar Olle.

Alla är välkomna

Det ska vara en öppen plats dit alla är välkomna, och där man kan slappna av. Gemenskapen är viktig.

– Vi har alltid en lugn stund, då vi kan samtala om djupare saker. Man får ta itu med vad man tycker och tänker. I samhället i övrigt uppmuntras det inte att man känner inåt, men det får man göra här, förklarar Olle.

Banan-curry populär

– Det är annars mycket ”jag, jag jag”. Här har vi ett större perspektiv, och pratar om hur vi kan hjälpa andra, fortsätter Eva.

Men det viktigaste ändå är ju som vanligt fikat. Eva gör toast i mackgrillen. Banan-curry är den populäraste smaken på mackorna. Det finns också godis och fair trade-produkter att köpa. Drickan är närproducerad från Hammar.

Jessica Lindkvist brukar besöka ungdomsgården när den har öppet, och trivs med gemenskapen.

– Varje gång händer det något, vi sitter inte bara och pratar. Alla är så snälla, ingen dömer någon och det är det som gör det så kul, säger hon.

Kravlöst. På ungdomsgården i Klockarbacken ställs inga krav, förutom att man inte får förstöra för de andra, berättar församlingsassistent Eva Gelang. På bilden syns även Elise Björck och Olle Östergren.
Mysigt. Att fika är naturligtvis viktigt. Christian Karlsson, David Kjellen och Jessica Lindkvist hänger i köket.

Mer läsning

Annons