Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlyser nya medlemmar

Norra vätterbygdens folkdagsgille fyller i år 30 år hoppas på att få nya och yngre medlemmar så att föreningen och folkdansen lever vidare.

Annons
Hoppas på föryngring. Norra vätterbygdens folkdansgille visade i lördags upp sina danser i biblioteket i Askersund. De hoppas på att få fler och yngre medlemmar.

20 personer inklusive musiker ingår idag i Norra vätterbygdens folkdansgille. Det är ett glatt gäng som träffas varje vecka för att dansa polka, hambo, gillesdanser, shottis och flera andra danser.

– Vi har dansuppvisningar, vi vandrar i Tiveden och har utbyte med andra folkdansgillen. Idag är vi cirka 20 personer med musiker men vi vill bli fler, säger ordföranden Catharina Jacobsson.

Idag är den yngsta medlemmen i Norra vätterbygdens folkdansgille 48 år. De andra medlemmarna är 50 år och uppåt.

Folkdansgillet ser gärna att yngre personer kommer med.

– Vi har varit ute i skolor och vi har varit med på prova-på-dagar, säger Catharina Jacobsson.

Norra vätterbygdens folkdansgille har två dansledare som lär ut nya och gamla danser.

Midsommarafton, Nationaldagen och olika hembygdsdagar är de dagar på året då Norra vätterbygdens folkdansgille har som mest att göra. På midsommaraftonen brukar dansgillet dansa i Åmmeberg, Mariedamm, Lerbäck och på äldreboenden i Askersunds kommun.

– Att dansa folkdans är den bästa motionen. Det är ett jättebra sätt att stampa ner söndagsmiddagen på. Vi dansar på Varmbadhuset här i Askersund på söndagskvällar. Alla är hjärtligt välkomna, säger Catharina Jacobsson innan hon dansar vidare i en vals tillsammans med sitt folkdansgille.

Folkdräkter. Folkdräkterna hör till när Norra vätterbygdens folkdansgille dansar.

Mer läsning

Annons