Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hel dag med Vättern i fokus

På Vätterndagen är fokus på aktuella frågor som rör Sveriges näst största sjö. I år arrangeras den i Askersund med programpunkter som Försvarets skjutningar och dricksvattenprojektet.

Annons

Vätterndagen turnerar runt sjön och har arrangerats i olika kommuner. I år blir det femte gången, och det är Askersunds kommun tillsammans med Zinkgruvan Mining som står som värdar. Den 1 november bjuds det på diverse olika intressanta föreläsningar i Sjöängsskolans aula.

– Vi tyckte att vi hade ett behov runt sjön av att samlas och diskutera runt något aktuellt tema. Vi försöker få med sådant som är intressant för många just nu, säger Måns Lindell, sötvattensekolog på Vätternvårdsförbundet.

Skjutmål en het potatis

Försvarets skjutmål i Vättern är en het potatis, och ett av årets teman. Vätterns dricksvatten är ett annat, och Peder Eriksson från länsstyrelsen i Örebro ska berätta om projektet där man undersöker om Örebro kommun kan ta vatten från Vättern. Under samma tema delges erfarenheter från Östersund, där man fick ett utbrott av parasiten Cryptosporidium i dricksvattnet.

Man ska dessutom prata om hur många fiskar det finns i Vättern, och hur botten ser ut.

Vätterndagen riktar sig i första hand till myndigheter, företag och organisationer runt Vättern, men även privatpersoner är välkomna.

Mer läsning

Annons